вівторок, 24 вересня 2019 07:30

"Нам нав'язують території, які повністю контролюються Росією"

"До кінця року доведеться робити болючі компроміси по тих рішеннях, які досягли 2014 року", — заявив міністр закордонних справ 49-річний Вадим Пристайко. Перед цим провів переговори з радниками лідерів Німеччини, Франції та Росії.

— На зустрічі 2 вересня обговорювали механізм імплементації Мінських угод — каже 47-річний Дмитро Снєгирьов, співголова громадської організації "Права справа". — Пристайко дав зрозуміти, що має бути завершений процес розведення озброєння. Зараз сили ООС відводять війська в Станиці Луганській, за ними відведуть у Золотому та Петровському. Головна вимога Росії — виконання формули Штайнмайєра.

У чому вона полягає?

— Спочатку — місцеві вибори в окупованих районах під контролем місії ОБСЄ. Потім — розведення озброєння по всій лінії фронту, перемовини стосовно виборів до Верховної Ради і самі вибори. Далі Київ має надати окупованим територіям спеціальний статус, закріпити його в Конституції. Маючи більшість у парламенті, "Слуги народу" можуть це зробити.

Вибори на окупованих територіях мають проходити в присутності бойовиків?

— Бойовики вже будуть "народною міліцією". Київ зобов'язується прийняти закон про особливості місцевого самоврядування й продовжити "інклюзивний загальнонаціональний діалог". За виборами на окупованій території спостерігатиме ОБСЄ. А російські війська лишатимуться там, де й зараз.

Україна має все це виконати?

— Не повинна. По-перше, Мінські угоди підписали під примусом. По-друге, не уповноважені на те особи — колишній президент Леонід Кучма, посол Росії та представники так званих ЛНР і ДНР.

Чому ми погоджуємося?

— Бо нас поставили перед фактом, загнали в дипломатичну пастку. За Порошенка ми казали: спочатку питання безпеки, потім — політичні. А тепер нам нагадали — про що 2016 року Петро Порошенко домовився під час нормандської зустрічі.

"Нормандський формат" можна розширити, запросивши Велику Британію та США?

— Путін каже — спочатку зробіть "домашнє завдання" 2016 року. Тоді прийняли рішення про розведення в трьох пунктах, тож розводьте. Позиція Росії: "Навіщо зустрічатися, якщо попередні домовленості не виконали?" Пристайко дав підстави Путіну казати про "обережний оптимізм". Британців та американців ніхто до переговорів не допустить.

Обмін полоненими впливає на перемовини?

— Так. Москва намагається продемонструвати здатність домовлятися, готовність до компромісів. Але — за рахунок національних інтересів України. У Мінських угодах ідеться про звільнення за формулою "всіх на всіх", але нам чомусь віддали 35 на 35. У Путіна ще залишаються бранці. До того ж захоплених моряків мали віддати за рішенням міжнародного трибуналу, однак їх включили в обмін.

Як відводять техніку в Станиці Луганській?

— Згідно з Мінськими угодами, Україна мала віддати контроль над Станицею так званій ЛНР. Восени 2014-го мали здати і Щастя. Тоді ж комбат "Айдара" заявив, що в разі здачі підірве дамбу. Говорив, що на нього тиснуть, пропонують гроші.

Зараз розведення в Станиці відбувається в односторонньому порядку — ми відвели на 800 метрів, демонтували оборонні споруди. Бойовики лишаються на позиціях, натягнувши сині пов'язки "спільного центру контролю та координації". Частина Станиці перетворилася на сіру зону, куди відмовляються виїжджати поліція та медики.

Яка зараз військова обстановка на інших ділянках?

— Бойовики снують по зоні, що мала би бути демілітаризована. Поблизу Станиці неподалік села Миколаївка накопичують бронетехніку, в районі пагорба з пам'ятником князю Ігорю постійно працюють диверсійно-розвідувальні групи. З боку Міллєрового на нашу територію перекидається російська бронетехніка, бере участь у батальйонних навчаннях у селах Мирне та Круглик. Одночасно техніку з Росії перекидають у Первомайськ — так званий Первомайсько-Стаханівський напрямок. У селі Бугаївка стоїть артилерія калібром понад 100 мм, поблизу Хрустального (колишній Красний Луч. — ГПУ) — "Гради". Це підтверджує ОБСЄ.

Виглядає так, що біля Станиці бойовики підтримують "режим тиші", але в інших районах обстрілюють?

— Ескалація відбувається на Первомайському та Маріупольському напрямках. Хитати намагаються українські території з усіх боків. Доки ми заявляємо про припинення, бойовики накопичують техніку, тренуються та проводять передислокацію.

Які ризики є в України, якщо надасть окупованим районам особливий статус?

— Нам нав'язують території, що повністю контролюються Росією. В економічному, військовому й політичному сенсі. Власниками всіх стратегічних підприємств в окупованих районах є росіяни. Нещодавно відібрали завод "Сілур" у Харцизьку. Посадили до в'язниці українського співвласника Алчевського меткомбінату — і підприємство повністю перейшло до росіян. Залізниці в так званих ЛНР і ДНР об'єднали, ними керує громадянин РФ. Росія не приховує, що інтегрує промисловість окупованого Донбасу у своє економічне поле. Жодних надходжень до української казни не буде.

Доки ми думаємо над прийняттям Римського статуту й покаранням воєнних злочинців, Росія роздає свої паспорти. Заяви подали вже 60 тисяч українців з окупованих районів, 13 тисяч — отримали. Росія в будь-який момент заявить про утиски російських громадян і отримає привід для воєнного втручання. А ще Росія планує провести перепис населення в ЛНР і ДНР.

Надання окупованим районам особливого статусу зупинить війну?

— Війна триватиме. Володимир Зеленський каже, що закінчить її 2020 року, однак не перейде червоної межі. Але де ця межа? Невідомо. Генпрокурор Руслан Рябошапка заявляє, що треба перехідне законодавство. Водночас спікер Дмитро Разумков говорить, що швидкого миру не буде.

Зараз ви читаєте новину «"Нам нав'язують території, які повністю контролюються Росією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути