четвер, 27 січня 2022 07:10

Найдешевший пакетик коштуватиме дві гривні

У лютому розпочнеться масова вакцинація від поліомієліту. Щеплюватимуть насамперед дітей до 6 років. Загалом ін'єкцію мають отримати майже 700 тис. осіб.

— Поліомієліт — невиліковне захворювання, яке може привести до смерті, — говорить головний санітарний лікар країни Ігор Кузін, 36 років. — Через низький рівень вакцинації хвороба постійно поверталася в Україну. Щоб не допустити нової епідемії, маємо щепити дітей.

Поліомієліт поширюється найчастіше через слину. Вражає нервову систему. Перші симптоми — лихоманка, головний біль, слабкість, втома, блювання, біль у кінцівках. Згодом додається параліч.

— Перебіг хвороби не передбачити. Ми не можемо сказати, який пацієнт лишиться скаліченим на все життя, — розповідає імунолог 48‑річний Федір Лапій. — Саме вакцина захищає від таких наслідків.

У лютому поліцейським, рятувальникам, прикордонникам, нацгвардійцям і працівникам міграційної служби додадуть до зарплати щонайменше по 1 тис. грн.

— Підвищення виплат розпочалося в січні, — говорить голова Нацполіції 49‑річний Ігор Клименко. — На 5 відсотків підняли зарплату 14 категоріям поліцейських. У лютому виплати збільшаться на 10 відсотків для всіх.

Зарплати підвищили через страйки поліцейських. Правоохоронці почали нарікати на малу платню восени торік.

— Державні резерви на якийсь час заспокоять поліцейських. Але суспільство ще повернеться до цього питання, — каже експерт Інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов, 42 роки. — На жаль, українським правоохоронцям законом заборонено страйкувати.

У лютому магазини встановлять кінцеву ціну на одноразові пакети. Один коштуватиме 2–3 грн.

— У Європі та Сполучених Штатах Америки такі зміни запровадили 20 років тому, — говорить економіст Олександр Охріменко, 56 років. — Пакети навмисно зробили дорогими, щоб люди відмовлялися. Не обійшлося без скандалів, але тепер європейці ходять із торбинками.

З 1 лютого починається реєстрація на основну ­сесію зовнішнього незалежного оцінювання. Триватиме з 23 травня до 17 червня.

— Тестування відбудеться у всіх зонах карантину, — каже 37‑річна Тетяна Вакуленко з Українського центру оцінювання якості освіти. — Цьогоріч дозволили складати іспити з більш як п'яти предметів. Витрати за основні екзамени покриває держава. А за кожен додатковий треба заплатити.

Абітурієнтам пропонують скласти іспит з 10 шкільних предметів: української мови та літератури, математики, історії України, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької та французької мов. Тестування з перших трьох предметів обов'язкові.

У лютому українці старші 60 років зможуть оплатити комунальні послуги грошима за вакцинацію. Також їм дозволено купувати за ці кошти ліки.

Загалом програмою "єПідтримка" скористалися понад 7,3 млн людей. Майже 2 млрд грн витратили. Найчастіше купували книжки, квитки в кінотеатри.

Зараз ви читаєте новину «Найдешевший пакетик коштуватиме дві гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути