пʼятниця, 12 серпня 2016 05:35

"На свята маємо більше, бо люди — п'яні та щасливі"

— Це не сцена, залиште перехід. Ви заважаєте пасажирам, — каже працівник метрополітену трьом співачкам гурту "Доброта". Ввечері 6 серпня ті заводять пісню "Любіть Україну" в переході зі станції Хрещатик на Майдан Незалежності. Жінки замовкають, висипають купюри по гривні-дві з пакету. Ділять.

— Пробували домовитися — ніяк. Грошей не бере, — каже учасниця гурту 61-річна Катерина Дехтяренко. — Співаємо в метро давно. У грудні 2014-го на станції Майдан Незалежності збирали гроші на підтримку української армії. Тоді нас не ганяли.

Ліворуч виходу з метро Хрещатик удень 7 серпня четверо чоловіків на гітарах, басах і барабанах грають пісні британського гурту "Енімалз". Гроші збирають у сірий рюкзак. Їх слухають 12 людей.

— Виступаємо в центрі або біля станцій метро Осокорки й Позняки по вихідних та святах. На Майдані часто граємо хіти 1960-х. Публіка любить Чака Беррі (американський музикант, грав рок-н-рол. — ГПУ), — розповідає барабанщик 48-річний Юрій Гонтар.

— Граємо по чотири-п'ять годин, — додає гітарист 50-річний Леонід, прізвища не називає. — Одні кидають гроші з жалю, інші через ностальгію. Платять переважно люди мого віку. За день кожен із нас має до 300 гривень. Колись один чоловік дав 100 доларів. На свята заробляємо більше, бо люди — п'яні та щасливі. Раніше були проблеми з міліцією, погрожували зламати інструменти. Зараз нас не чіпають. Захищають, коли місцеві скаржаться на шум.

"Ой, Марічко, чичері", — затягують троє жінок у національних костюмах у вагоні метро на станції Гідропарк. Перед початком пісні одна з них махає рукою. Це фольклорно-етнографічний ансамбль "Доля" з райцентру Бровари на Київщині. Одягнені в розшиті фартухи, довгі спідниці й вишиванки. Йдуть уздовж вагона. П'ятеро пасажирів кидають у пакет купюри по 2 й 5 грн.

— У метро виступаємо для настрою. Не соромимося, бо професіонали. Бували на фестивалях у Франції та Сербії. Я вчилася співам у батька Наташі Корольової — Володимира ­Поривая, — каже керівник ансамблю 65-річна Софія Мітіна.

На Поштовій площі поряд із фонтанами танцює натовп. У центрі — семеро 20-річних хлопців грають на двох трубах, саксофонах, тубі, тромбоні й барабанах пісню "Мишка виновен" Ивана Дорна та "Имя 404" українського гурту "Время и Стекло".

— Приїхали в Київ із Харкова на з'їзд відео­блогерів. Вуличні концерти — єдиний шанс окультурити Україну, — каже барабанщик 20-річний Олексій Косов. У вухах проколені тунелі (сережки з широким отвором у стержні. — ГПУ). — За годину виступу на Поштовій відбиваємо гроші на проїзд додому (найдешевший квиток у плац­карті Київ–Харків коштує 112 грн. — ГПУ).

За пісню збирають 20 грн.

Зараз ви читаєте новину «"На свята маємо більше, бо люди — п'яні та щасливі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути