середа, 11 квітня 2018 06:25

На похорон Юрія Солошенка не прийшли представники влади

— Хвороба забирала сили, але Юрій Данилович ніколи не жалівся й нічого не просив. Говорив, що все добре. І дуже образився, коли я почав збирати гроші на дорогі ліки. Насварив. Сказав, що хай краще кошти підуть на добру справу, — каже колишній політв'язень Росії Геннадій Афанасьєв, 27 років. 6 квітня стоїть на цвинтарі в селі Розсошенці під Полтавою. Тут ховають іншого екс-бранця Кремля Юрія Солошенка. Помер на 75-му році за два дні до того. Мав рак передміхурової ­залози.

Юрій Солошенко народився в райцентрі Глобине на Полтавщині. Був директором полтавського військового заводу "Знамя", що випускав електроніку для комплексів протиповітряної оборони. У серпні 2014 року поїхав до друзів у Москву. Там чоловіка арештували. Звинуватили в спробі вивезти з РФ секретне обладнання. Засудили до шести років ув'язнення. 14 червня позаторік Солошенка й Геннадія Афанасьєва (був затриманий в анексованому Криму 9 травня 2014-го. Його звинуватили в підготовці терактів на півострові, засудили до семи років тюрми. — ГПУ) обміняли на засуджених за сепаратизм українців Валерія Діденка та Олену Гліщинську.

Труну з тілом покійного на кладовище привозять близько 13:00. Попрощатися приходять понад 50 людей — родичі та колишні колеги. Немає жодного представника обласної чи міської влади. Присутні тримають вінок від президента Петра Порошенка. Священик починає відспівування.

— Закінчив книжку, яку за пару місяців видадуть. Там дві глави про Юрія Даниловича. Знайомство з ним — визначний епізод мого життя, — продовжує Геннадій Афанасьєв. — Постійно згадую, як нас відпустили з російської тюрми додому. У літаку з Москви Юрій Данилович розчулився: "Невже я ще комусь потрібен, що по мене літак послали?"

Труну опускають у могилу. Закидають землею. Кілька колег покійного відходять, говорять пошепки.

— Юрій Данилович був гарним керівником. До нього постійно ходили робітники вирішувати проблеми. Жодного разу не чув, щоб кричав на людей, — згадує колишній інженер заводу "Знамя" Володимир Чуйко, 62 роки. — Він охоче брав підшефних і дбав про їхній розвиток.

Гарно знав фізику й так само сильно розбирався в поезії. Багато читав. Вільно цитував Пушкіна та Єсеніна. Полюбляв працювати на дачі за Полтавою. Раз у Берліні їхали машиною, Юрій Данилович завів розмову з водієм про футбол. Виявилося, пам'ятав усі півфінали й фінали європейських Кубків із 1960 років. За часів роботи на заводі знав дуже багато генералів. Мав потужні зв'язки в міністерстві оборони СРСР.

Юрія Солошенка мали поховати на Алеї героїв полтавського міського цвинтаря, за розпорядженням Петра Порошенка. Рідні відмовилися, бо хотіли два місця на кладовищі. На Алеї виділяли одне.

— Шокований, що на прощанні не побачив нікого з міської чи обласної влади, — говорить 50-річний Андрій Баранов, знайомий Солошенка. — І це похорон багаторічного керівника великого промислового підприємства, відомого кремлівського в'язня. Ганебно і непрофесійно.

З кладовища присутні автобусом їдуть до однієї з міських їдалень на поминальний обід.

У Юрія Солошенка лишилися дружина Вікторія, двоє синів та четверо внуків.

680 днів провів у російській в'язниці Юрій Солошенко. Там дізнався про онкологічне захворювання.

Батько Михайла Жизневського помер на Великдень

8 квітня пообіді в білоруському Гомелі помер 66-річний Михайло Жизневський. Його син Михайло Жизневський загинув 22 січня 2014-го під час Революції гідності в Києві. Минулого літа президент Петро Порошенко посмертно присвоїв загиблому звання Героя України.

— Михаил Петрович последнее время хворал, — розповідає дружина покійного Ніна Жизневська, ­61 рік. — У него сильно болели ноги, скакало давление, сбивался сердечный ритм. На Пасху ему внезапно стало плохо. Пока "скорая" к нам доехала, его сердце остановилось.

Михайло Петрович працював слюсарем-сантехніком на ­гомельському заводі "Кристал" та в міському центрі оздоровлення. На пенсію ви­йшов у листопаді 2015-го. З дружиною Ніною Василівною прожив у шлюбі 37 років. Мали двох спільних дітей: Михайла та Наталію. Доньці зараз 32 роки. Має освіту біолога. Від першого шлюбу в чоловіка залишилися син 46-річний Володимир і донька Надія, 40 років.

— Этой весной Михаил Петрович и Нина Васильевна планировали подлечиться в одном из украинских санаториев. Такое распоряжение дал президент Петр Порошенко, — каже білоруська журналістка Ольга Ніколайчук. — Ждали, пока потеплеет. После смерти сына они часто бывали в Украине. Каждый раз ездили на место его гибели.

Михайла Петровича поховали на цвинтарі в селищі Стяг Праці біля Гомеля поряд із сином.

Зараз ви читаєте новину «На похорон Юрія Солошенка не прийшли представники влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути