Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2010 06:00

На конкурсі з української мови перешіптувалися російською

Автор: фото: Андрій Шматов
  Семикласниці Чернівецької гімназії №5 Аллі Васюк дарують сертифікат на річну президентську стипендію. Щомісяця вона отримуватиме по 800 гривень
Семикласниці Чернівецької гімназії №5 Аллі Васюк дарують сертифікат на річну президентську стипендію. Щомісяця вона отримуватиме по 800 гривень

"Сьогодні 3 години був Богданом Бенюком, — хвалиться письменник 63-річний Михайло Слабошпицький у вівторок після церемонії нагородження переможців Міжнародного конкурсу української мови ім. Петра Яцика у київському театрі ім. Франка. — Він мав сьогодні бути ведучим. Але за 5 хвилин до початку подзвонив і каже: "Я у Полтавській області, ніяк не встигаю". Вирішили, що я разом із Наталкою Сумською закриватиму конкурс".

У залі всі місця зайняті. Сивий чоловік, років 70-ти, в останньому ряді розглядає у підзорну трубу акторку Наталю Сумську. Глядачі з балконів тицяють на нього пальцями, сміються. Сумська запрошує на сцену музиканта Тараса Чубая, 39 років.

— На сцені всі говорять українською, а за кулісами діти перешіптуються російською. Хочеться вірити, що колись на підпільному конкурсі російської мови у Китаї за кулісами говоритимуть українською, —  каже зі сцени Чубай.

Цього року участь у конкурсі брали близько 5 млн учнів шкіл, училищ та вищих навчальних закладів. Переможцями стали 43 учасники. Дев"ятеро отримали президентські стипендії. Їм щомісяця платитимуть від 700 до 1200 грн. Решта 34 мають одноразові премії, від 600 до 5 тис. грн.

Торік призначили дев"ятьох переможців з Одеси

— Діти вірять, що наш конкурс незаангажований, — розповідає Михайло Слабошпицький. — Ми намагаємося підтвердити їхні сподівання. Торік була спроба корупції. Доктор філології Любов Мацько, голова журі, була на лікарняному. Ми поставили інших людей. Вони призначили дев"ятьох переможців з Одеси. Цього бути не могло, бо навіть зі Львова така кількість дітей ніколи не перемагала. Ми підняли скандал. Їхнє рішення скасували, повторно оцінили роботи.

Конкурс проводили у три етапи — на районному, обласному та всеукраїнському рівнях.

— Найскладнішим був останній, — каже 13-річна Алла Васюк, учениця сьомого класу Чернівецької гімназії N5. Протягом року  щомісяця отримуватиме 800 грн президентської стипендії. — Ми писали два твори, виконували шість завдань. Я писала казку про подорож дієслова країною української мови та ранковий діалог із мамою.

Її вчителька Надія Камінева, 50 років, говорить, що готувалася з Аллою до конкурсу від минулого літа.

Зараз ви читаєте новину «На конкурсі з української мови перешіптувалися російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути