Ексклюзиви
понеділок, 27 серпня 2007 07:00

На гроші міліціонерів збудували церкву

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  25-річний старший сержант Олександр Вишнівський із колегами біля церкви, яку відкрили при в’їзді до Головного управління МВС України у Вінницькій області
25-річний старший сержант Олександр Вишнівський із колегами біля церкви, яку відкрили при в’їзді до Головного управління МВС України у Вінницькій області

Однокупольний храм Демитрія Солуцького, пофарбований у персиковий колір, відкрили минулої середи при в"їзді до Головного управління МВС України у Вінницькій області. Гроші на церкву зібрали правоохоронці області.

— Пожертви були добровільні. Я лише один раз дав десь зо 20 гривень, і все. А є такі, що й десятину від своєї щомісячної зарплатні віддавали, — каже старший лейтенант Валерій. Прізвище називати відмовляється.

— Я знаю, що сума залежала від їхнього звання. З інших районів також допомагали — хто грошима, хто матеріалами, — каже 27-річний отець Сергій Гудзенко, який буде правити в новій церкві.

Деякі правоохоронці допомагали будівельникам із ремонтними роботами. У храмі вирівнювали стіни та стелю, фарбували їх у світло-молочний колір. Поставили три невеличкі євровікна зі світловідбиваючим склом. Приміщення розраховане на 20 осіб.

27-річний міліціонер Сергій Безіменний до церкви ходить нечасто.

— Як на мене, що церкву построїли, що клуб на цьому місті стояв би — все однаково, — каже він. — Правда, здавав пожертви на строітєльство і, можливо, ще буду давати. Чув, що таких капличок лише дві в Україні. У нас і в Криму.

Новий священик до правоохоронних органів раніше жодного стосунку не мав. Але серйозно ставиться до того, що в його парафії більшість прихожан із погонами. Отець Сергій хоче щоранку благословляти їх перед роботою.

— Думаю, жодних труднощів не буде, — каже з усмішкою. — Планую проводити спеціальні проповіді, які будуть направляти міліціонерів на путь праведний.

— Хороша ідея. Мені вона до душі, бо я щиро вірю в Бога, — каже черговий на прохідній, 25-річний старший сержант Олександр Вишнівський. — Планую щосуботи приходити сюди на службу, може, навіть і на сповідування.

— Ага — гріхи замолювати, — з іронією говорить сивий чоловік у смугастій сорочці при вході на прохідну.

Зводити храм почали чотири роки тому з ініціативи колишнього начальника Вінницької обласної міліції Валерія Литвина. Колись він служив у Криму. Неподалік місця, де він працював, була капличка.

Литвин звільнився 2005 року. Його наступником став Василь Дремлюга, за часів роботи якого будівництво зупинили. Він вважав, що воно недоцільне. А коли прийшов новий керівник Василь Поліщук, відновили.

— Двері храму не зачинятимуться. Сюди зможуть приходити як правоохоронці, так і перехожі, — запевняє отець Сергій. — Плануємо також проводити обряди вінчання та хрестин.

Церкву відкрили 22 серпня, в День пам"яті загиблих правоохоронців. Провели панахиду за 25 міліціонерами з області, які загинули при виконанні службових обов"язків.

Зараз ви читаєте новину «На гроші міліціонерів збудували церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути