середа, 22 серпня 2007 07:01

Музей жертв помаранчевої революції відкрили в Луганську

Автор: фото: PHL
  Активісти молодіжної організації ”Молода гвардія” перед одним із експонатів у луганському музеї жертв помаранчевої революції
Активісти молодіжної організації ”Молода гвардія” перед одним із експонатів у луганському музеї жертв помаранчевої революції

У Луганську в понеділок відкрився музей, присвячений жертвам помаранчевої революції. Виставка розмістилася в художній галереї міста.

— Мета виставки — показати, що не тільки Партія регіонів із недоліками, але що в інших теж не такі чисті руки, як вони всім розповідають. Підростаюче покоління має знати правду, — говорить ідейний натхненник проекту 34-річний Арсен Клінчаєв, депутат міськради від Партії регіонів і голова громадської організації "Молода гвардія".

За його словами, нині в музеї 2,5 тис. експонатів, і люди несуть ще. Збирали добро по всій Україні. Але жителі західних областей не допомагали, каже Арсен Степанович:

— Вони, коли почули, були проти. Але оскільки музей запланований як пересувний, то він їздитиме по всій Україні. У мене в планах першим відвідати Львів.

Виставка займає кілька залів. Перший — карикатури з Інтернету та пародійні ляльки на "помаранчевих" лідерів . У другому представлена Партія регіонів — передвиборні лозунги, вирізки з газет, фотографії Віктора Януковича та місцевих лідерів партії.

Третій зал присвячений "Молодій гвардії" — виставлені фотографії молодогвардійців та інша атрибутика часів їхньої боротьби з фашистськими загарбниками. В останньому залі — знову опоненти "регіоналів". Карикатура Віктора Ющенка в ліжку з оголеною дружиною під американським прапором, інші вульгарні малюнки з Інтернету.

Арсен Степанович каже, що виставка приурочена до 65-річчя "Молодої гвардії" та є його особистою ініціативою. Із гордістю розповідає, що над експонатами вони з "хлопцями" працювали по 12 год. на добу. 22-річний Денис, студент одного з луганських вузів, каже, що сам знайшов Арсена та запропонував йому "зробити щось хороше". Пропозиція співпала з ідеєю Клінчаєва про створення музею. Обоє кажуть, що їм ніхто не платив.

— Так, я працював за пиріжок, але головне для мене — ідея! — киває Денис. У майбутньому він бачить себе лише у великій політиці.

Арсен Клінчаєв не хоче говорити про витрати на музей:

— Дуже дорого. І виставка створена виключно на мої гроші, але я ні про що не шкодую. Розраховую, що мій музей відвідає, принаймні, мільйон людей.

Містом розійшлися чутки, що виставка обійшлася організаторам у 200 тис. грн. І гроші, мовляв, виділила Партія регіонів. Клінчаєв раніше заявляв, що продав свою квартиру й на ці гроші обладнав музей.

Музей української звитяги досі не відкрили

Після закінчення помаранчевої революції в грудні 2005-го Києво-Могилянська академія виступила з ініціативою створити Музей української звитяги. Про це на Майдані в Києві сказав тодішній президент "могилянки" В"ячеслав Брюховецький. Тоді ж "польовий командир" революції Володимир Філенко подарував майбутньому музею свою шапку.
Пройшло майже три роки, а музей ще не відкрили. У приймальні ректора кажуть, що зараз у приміщенні триває ремонт. Коли він закінчиться — не знають. Експонати вже зібрано. Валянки, банери, фотографії лежать запаковані в ящиках.

Галина ОСТАПОВЕЦЬ

Зараз ви читаєте новину «Музей жертв помаранчевої революції відкрили в Луганську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути