четвер, 01 листопада 2007 07:06

Музей у Пархомівці спробували пограбувати

26 жовтня двоє юнаків зайшли до історико-художнього музею в селі Пархомівка Краснокутського району Харківської області. Вони придбали квитки за 2 грн і піднялися на другий поверх до залу західноєвропейського мистецтва.

Близько п"ятої вечора охоронець Олег Голуб, 42 роки, попросив закінчувати огляд, бо музей закривається. Тоді один із молодиків ударив його ногою спочатку по голові, а потім в груди. Голуб упав. А нападники почали зривати картини. Коли потяглися до полотна Пабло Пікассо, охоронець опритомнів і почав стріляти з пістолета на попередження.

— Нападники також дістали зброю. Почувши стрілянину, прибіг другий охоронець — 53-річний Валерій Москаленко. Один із нападників ударив його картиною по голові. Той упав. Грабіжники вистрілили ще раз і втекли на автомобілі "Форд Сієра", — розповідає заступник начальника УМВС у Харківській області Ігор Сенчук. — Картини вони покинули на порозі.

За кілька годин неподалік села Опішня Зіньківського району на Полтавщині знайшли обгорілий автомобіль без номерів.

Напередодні жителі Пархомівки бачили цю машину та молодиків.

— Вони ще в нас цукерки купували й питали, де вулиця Конторська, там музей, — каже 45-річна Олена Микуляк. — Вони молоді ще, десь їм біля тридцяти. Тут ходили безбороді, а до музею вже з бородами повходили.

Під час перестрілки в музеї охоронець Валерій Москаленко отримав поранення ока. У харківській лікарні швидкої допомоги нейрохірурги понад 9 годин діставали кулю з мозку.

— Зараз стан хворого залишається тяжким. Він не приходить до тями, — говорить завідувач реанімаційного відділення Костянтин Лобойко.

Директорка музею Валентина Мизгіна переконана, що грабіжники працювали на замовлення й не дуже розбиралися в мистецтві. Вони знімали копії, а поряд висіли оригінали Пікассо, Малевича, Кандинського.

Мизгіна каже, що музей охороняли добре. Сигналізація й двоє міліціонерів зі зброєю — такі в Україні норми.

23 роки тому Пархомівський музей вже грабували. Тоді злочинці кілька разів здіймали фальшиву тривогу, поки правоохоронці не відключили сигналізацію. Після того з музею винесли більше 30 унікальних експонатів. 1986-го в одному з московських гуртожитків міліція знайшла три картини. Інші експонати та грабіжників шукають. Після того музей почали охороняти міліціонери.

Історико-художній музей у Пархомівці після Другої світової війни відкрив місцевий учитель історії Афанасій Луньов. Він збирав експонати, які належали місцевому поміщикові, власнику цукрового заводу й меценату Павлові Харитоненку — після революції багато його картин забрали селяни. Деякі експонати музею дарували відомі художники. Перед смертю Луньов заповів свою колекцію державі за однієї умови — що вона назавжди залишиться в селі.

Зараз ви читаєте новину «Музей у Пархомівці спробували пограбувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути