вівторок, 21 травня 2013 00:30

Міліціонер урятував із пожежі двох дітей

Автор: фото: Юрій Лисий
  Інспектор Юрій Постоленко спілкується із дітьми паломників-хасидів на дитячому майданчику на вулиці Пушкіна в місті Умань на Черкащині. 18 травня він вивів із охопленої вогнем квартири двох їхніх друзів
Інспектор Юрій Постоленко спілкується із дітьми паломників-хасидів на дитячому майданчику на вулиці Пушкіна в місті Умань на Черкащині. 18 травня він вивів із охопленої вогнем квартири двох їхніх друзів

18 травня в місті Умань на Черкащині інспектор патрульної служби міськвідділу міліції 25-річний Юрій Постоленко виніс із охопленої вогнем квартири двох дітей паломників-хасидів.

Цими днями до Умані приїхали близько двох тисяч хасидів, аби побути біля могили свого духовного наставника рабі Нахмана у свято Шавуот (свято дарування євреям Тори на горі Синай, на 50-й день після їх виходу з Єгипту понад 3300 років тому. Його відзначають щороку навесні. Паломники їдуть в Умань на кожне велике свято, вважають, що так отримають благословення від Нахмана. — "ГПУ"). О 8.25 Юрій із Володимиром Рибаком патрулював вул. Пушкіна, де розташована святиня. Біля 9-поверхівки №46 почули сильний тріск.

— Із балкона на третьому поверсі видно було вогонь і густий чорний дим, — розповідає Юрій Постоленко. — Я сказав напарнику, щоб викликав пожежників. Сам побіг туди — подивитися, що сталося. Коли піднявся на третій етаж, побачив із дверей одної з квартир чорний їдкий дим. У під'їзді не було чим дихати. Відкрив двері тої квартири, а в коридорі — двоє маленьких дітей. Вони були геть розгублені, перелякані, дівчинка від страху трусилася. Хлопчикові років 10, дівчинці на вид — 2 чи 3. Узяв її на руки, а малого — за руку, вивів на площадку і спустився донизу. В дворі почали збиратися люди, але ніхто не знав, де батьки дітей. Хлопчик трохи розумів російську, я його запитав, чи є там хтось. Він сказав, що немає, але я вирішив піднятися пересвідчитися. Заскочив у квартиру другий раз, але далеко пройти не зміг.

Пожежники загасили вогонь. Зайнялося, швидше за все, через коротке замикання проводки одного з двох холодильників, що стояли на балконі.

Трикімнатка, де сталася пригода, належить хасидській громаді. На Шавуот там оселилася родина 45-річного Шмуеля Ягельника з Ізраїлю. Він приїхав із дружиною та шістьма дітьми. Зранку дорослі й старші діти пішли на могилу праведника молитися, залишивши менших удома.

— Это большой подвиг, — говорить представник благодійного фонду рабі Нахмана в Умані 30-річний Шимон Бускіла. — Не кожен би пішов у вогонь рятувати чужих дітей. Ми дуже вдячні міліціонерові.

Юрій Постоленко неодружений, дітей не має. У міліції працює два місяці.

Жителі будинку кажуть, що у помешканнях паломників горить не вперше.

— У цій квартирі це третя пожежа, — розповідає сусідка Людмила Лавриненко, 42 роки. — Усі квартири, що вище, могли загорітися. Хасиди ж оставляють свічки запалені й уходять. Електроплитки не виключають, шашлики на балконі жарять.

Зараз ви читаєте новину «Міліціонер урятував із пожежі двох дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути