четвер, 26 березня 2020 07:45

"Із чоловіками — катастрофа. Одні ще воюють, інших уже вбили"

На окупованому Донбасі роботодавці шукають переважно охоронців, медсестер, перекладачів у шлюбні агентства, продавців і будівельників.

— Рынок работы — мертв. Найти реально только по знакомству. Знакомая пошла по объявлению торговать в алкомаркет, так ее подставили, — розповідає жителька Донецька 47-річна Валентина Володимирівна. Працює оператором. Щодня обдзвонює понад сотню місцевих. Пропонує підключити кабельне телебачення, змінити сім-карту мобільного, поставити програму на комп'ютер. Іноді її компанія організовує презентації від закладів, які відкриваються.

— У мене більш-менш безпечна робота, — продовжує. — Зарплату дають двічі на місяць. Загалом маю від 5 до 8 тисяч гривень. Обіцяли 10, але їх можливо набрати за рахунок премій. Щоб стільки мати, треба щодня укладати кон­тракт із п'ятьма людьми. А таких мало, бо майже всі живуть на мінімальні пенсії та соціальну допомогу.

Жінок зі знанням англійської запрошують стати оператором шлюбного агентства. Працювати з 20:00 до 3:00 чи з 22:00 до 5:00.

— Зарплата в зависимости от количества анкет — от 500 до 1000 долларов, — каже менеджер агентства Олексій. — Треба переписуватися з багатими чоловіками зі США, Великої Британії, Канади. Донецькі жінки звикли до красивого життя. Але в багатьох чоловіки загинули, а шляху в Україну вже немає. Свій шанс втратили. От більшість шукає, як вийти заміж за іноземців. Оператор у жодному разі не має казати, звідки. Говорити певними фразами, які стимулюють чоловіків оплатити оформлення документів, забрати жінку звідси.

Для роботи у шлюбному агентстві кандидатка має пройти тестове завдання: перекласти листи від потенційних женихів, відписати їм фразами, перелік яких надають. Частину грошей чоловіки щомісяця скидають на розвиток агенції. Жінки, які шукають женихів, також платять.

На сайтах оголошень є вакансії швачок, нянь, продавців. Пропонують 4–6 тис. грн на місяць.

Для чоловіків є робота на будівництві. Переважно — ремонти. Зарплату обіцяють від 8 до 14 тис. грн.

— Нам очень нужны водители и электрики, — каже директор фірми "Спецстрой" Олександр. — Із чоловіками — катастрофа. Одні ще воюють, інших уже вбили. Потрібні водії категорії "Д", але з проживанням у Будьоннівському районі. Зар­плата — від 8 тисяч гривень, залежить від кількості поїздок.

Середня зарплата в Донецьку — 13 тис. грн. Найбільше отримують спеціалісти у сільськогосподарському секторі.

— Ищем мужчину на птицефабрику в Краснодар, готовы платить 30 тысяч гривен, — говорить телефоном Олексій Анютін. — Поблизу Донецька потрібні працівники на ферму з вирощування грибів. Тут готові платити 6–12 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Із чоловіками — катастрофа. Одні ще воюють, інших уже вбили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути