Ексклюзиви
вівторок, 14 серпня 2007 17:11

Хлопці вижили після удару блискавки

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  19-річний Сергій Стасюк у лікарні Гайсина на Вінниччині. На ногах — опіки від блискавки
19-річний Сергій Стасюк у лікарні Гайсина на Вінниччині. На ногах — опіки від блискавки

У ніч на середу, 8 серпня, село Гранів Гайсинського району на Вінниччині сколихнула трагедія. Близько 20 години 17-річний Ян Подчос попросив трьох своїх товаришів — 14-річного Олександра Гуляренка, 15-річного Віталія Олійника та 19-річного Сергія Стасюка — витягнути закинуті напередодні сітки для риби.

— Ми тільки стали тягнути сітки, аж почалася гроза, — розповідає Сергій, який нині лежить у травматології районної лікарні. — Ми вирішили сховатися під деревом. А потом нічого не помню, — відводить очі. — Грім, навєрно, вдарив, бо не помню даже, як додому вернувся. Помню, шо сам, а як?

Сашка та Віталія привезли з тієї риболовлі мертвими.

Ставок, в якому рибалили хлопці, кілометрів за два від села. Водойму, як ще дев"ять таких же неподалік, вже кілька років орендує місцевий житель Петро Кравець. Зариблює їх і з того й живе. Часом охоронці, яких наймає орендар, ганяють сільську дітвору, яка приходить порибалити. Через це гранівчани недолюблюють Кравця. А оскільки дерево, під яким побило хлопців, не обгоріло, то й взагалі не вірять, що вони загинули від блискавки. Щоправда, на стовбурі на рівні людського зросту справді видерта вузька смужка кори.

— Не вірю, що мого Віталіка блискавка вбила, — плаче Катерина Олійник, 42 роки, яка втратила єдиного сина.

Вона першою побачила хлопців. Розповідає, що цілу ніч тоді не спала, дзвонила синові на мобільний. А як тільки почало світати, пішла шукати до ставків.

— Прийшла, аж там їх обоє лежать. Мій долілиць, а Сашко догори лицем. У Віталіка нога закинута була, то я ще здалеку поняла, що неживий. Ближче підійшла, аж по Сашку вже мухи повзають, і блідий він весь. У Віталіка лице холодне було. Ясно, що нема чого надіятися. І побігла в село, голосячи.

На похорон жінка купила синові золотий ланцюжок, на який той збирав гроші. Для цього навіть пішов у колгосп пасти коней.

— Сільський голова каже, що то я йому на мобільний вночі дзвонила, от він блискавку і притягнув, — сідає і затуляється руками Катерина.

Матері обох загиблих хлопців вирішили написати скарги до Генеральної прокуратури, аби провели слідство.

Марія Подчос, син якої зараз разом із Сергієм Стасюком у реанімації, також не вірить у блискавку:

— Приповз півпершого ночі, але не сам, його мені підкинули. Не мокрий, тільки грязний, хоть тоді гроза була. Він би сам в такому состоянії і до ранку не дойшов, — переконана жінка.

Однак висновок судмедекспертизи категоричний:

— Смерть наступила в результаті ураження атмосферним струмом. А те, що говорять в селі, то люди завжди щось говорять, — каже "ГПУ" експерт Ладижинської міжрегіональної судмедекспертизи Дмитро Юрченко, який робив розтин загиблих хлопців, — блискавка вдарила в дерево, зідрала кору, але вбила тільки двох хлопців. Так інколи буває, це залежить від індивідуальної реакції тіла, хто де сидів, хто був мокріший, а хто ні.

У ніч із 8-го на 9 серпня у сусідньому з Гайсинським Теплицькому районі блискавка вбила 51-річного Анатолія Бабчука, жителя села Бджільна. Вдарила у натільний золотий хрестик.

— Розряд був настільки сильний, що золотий ланцюжок розплавився, — говорить начальник Теплицького райвідділу МНС Богдан Прилуцький, 30 років. — Чоловік практично згорів на місці.

Щороку в Україні від грози гине 200 людей

Частіше від грози гинуть жителі сіл, повідомляють у Міністерстві з надзвичайних ситуацій. Щороку в Україні від цієї стихії іде з життя близько 200 людей. Виживе чи загине людина після удару блискавкою, спрогнозувати медики не можуть.
— Випадків, коли людина вижила, одиниці, — пояснює Віталій Осташко, 41 рік, лікар-невропатолог Київської міської клінічної лікарні N6. — Тому вони у всіх на слуху. Якщо блискавка потрапила в голову, вижити в людини шансів нема. Якщо ж у плече чи руку і вийшла через ногу, і серце не зупинилося, можливість є. Тут головне вчасно звернутися до лікарів. Бо, пропустивши через себе сотні тисяч вольт, першими свої властивості міняють нервова і кровоносна системи. Кров починає згущуватися, і за два-три дні людина помирає.
Наслідки від удару блискавкою в Україні не вивчають. На відміну від США. Там люди, що вижили, створили товариство "Інтернаціонал потерпілих від блискавки та струму".
— Не відомо, як діятиме блискавка, — каже Нельсон Хендлер, невропатолог з університету Джона Гопкінса. — Вона може не залишити слідів на тілі, але пробити внутрішні органи. Або навпаки: блискавка пройде зовні — спалюючи одяг та взуття, плавлячи монети у кишені чи ланцюжки на шиї.
Дослідження постраждалих показали, що наслідки залежать від тривалості блискавки. Чим швидше вона проскочить через тіло, тим менша шкода. Ті, хто вижив після удару блискавкою, скаржаться на погану координацію рухів, судоми, дзвін у вухах чи нетримання сечі.

Євгенія ЗЛИДНЄВА

Зараз ви читаєте новину «Хлопці вижили після удару блискавки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути