четвер, 02 серпня 2007 07:03

Град на Буковині був завбільшки з куряче яйце

Автор: фото: Василь КИЯШКО
  Георгій Семенюк із села Волока Глибоцького району Чернівецької області придбав новий автомобіль два роки тому
Георгій Семенюк із села Волока Глибоцького району Чернівецької області придбав новий автомобіль два роки тому

"В обідню пору зайшов на кілька хвилин у пекарню, свою "ладу" залишив на вулиці. Зненацька зірвався дощ. Підбіг до вікна — а на подвір"я сиплються градини, як яйця! — розповідає 38-річний Іван Попеску із села Волока Глибоцького району Чернівецької області. — Розбило задню шибу в машині, погнуло дах. А вийти і відігнати під навіс годі. Добре, що хоч застрахована".

Сильний дощ із градом пройшов у понеділок над селами Глибоцького, Сторожинецького, Герцаївського, Кіцманського та Новоселицького районів області. Градини завбільшки з куряче яйце побили покрівлі та вікна 1345 будинків, потрощили 22 автомобілі. Вітер перевернув електроопори, дев"ять населених пунктів залишилися без струму.

Село Волока постраждало від негоди найбільше. Без покрівлі залишилися дитсадок, Будинок національних культур, амбулаторія, сільська рада. У середній школі, де навчаються 500 дітей, разом із дахом винесло шибки з вікон.

— До обіду було дуже жарко, — розповідає соціальний працівник Волоцької сільради Корнелія Божеску, 54 роки. — А о другій раптом налетів вітер із гулом. Пішов град. Спершу дрібний, а потім більший. Градини виглядали не як замерзла вода, а ніби велетенські лінзи. Дуже страшно було. На щастя, ніхто з людей не постраждав.

У селі живе понад 3 тис. людей, переважно молдавани. Більшість помешкань заможніших селян укриті металочерепицею. Тверді покрівлі витримали удари граду. Стихія пошкодила дахи на хатах пенсіонерів у центрі села — шифер зрешетило. Рятувальники разом із місцевими жителями знімали його й накривали будинки синьою поліетиленовою плівкою.

— Листи шиферу у вівторок у Волоці подорожчали вдвічі, — каже Наталя Якимчук із прес-центру обласного управління МНС. — Губернатор Куліш пообіцяв відшкодувати збитки тільки громадським об"єктам і малозабезпеченим сім"ям. Гроші візьмуть із резерву бюджету області. Якщо їх не вистачить, заступник міністра з надзвичайних ситуацій Віталій Буд пообіцяв залучити асигнування з держбюджету.

Селяни кажуть, що останній великий градобій трапився два тижні тому, 12 липня.

— На Петра падав град завбільшки зі стограмові стакани, — згадує жителька села Борівці Кіцманського району Марія Кузик, 44 роки. — Пшеницю змолотило так, що тепер не треба комбайна — усе поосипалося. А в понеділок з одної хати вітром зірвало 32 листи шиферу!

До кінця тижня на території Чернівецької області прогнозують сонячну погоду.

Зараз ви читаєте новину «Град на Буковині був завбільшки з куряче яйце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути