Ексклюзиви
пʼятниця, 25 листопада 2011 00:30

Голод зробив наші організми витривалішими

Автор: фото: ЦДКФФА України імені Гордія Пшеничного
  Троє знесилених від голоду жінок у дворі на околиці Харкова, тодішньої столиці України. Люди із сіл намагалися втекти до міста, де було легше знайти харч — робітникам та службовцям давали пайки
Троє знесилених від голоду жінок у дворі на околиці Харкова, тодішньої столиці України. Люди із сіл намагалися втекти до міста, де було легше знайти харч — робітникам та службовцям давали пайки

— Народи, які пережили голод, ніколи не стануть гурманами, — каже 44-річна Дейна-Джей Руфал, дослідниця етнічної психології з австралійського міста Сідней. — У них змінюються кулінарні смаки. Зверніть увагу, у вас додають у суп і картоплю, і макарони. Я в жодній іншій кухні такого не бачила. Просто, щоб порцією супу можна було наїстися. Мене пригощали на Полтавщині супом, де ще й гриби були. У решті Європи з них зварили би крем-суп.

Те саме стосується консервації. Навіщо закривати по 30–50 літрів огірків, стільки ж помідорів, а тоді ще шалену кількість капусти засолити? Я мовчу про дивні салати — це несмачно і некорисно, бо застоюється олія та оцет. Але люди хочуть мати запас. Хоч взимку можна купити досить дешево яблука, моркву, селеру, буряк і готувати з них.

Через те, що вуглеводами найлегше наїстися, у вас є проблеми із зайвою вагою. Треба відмовитися від звички усе заїдати хлібом. А це не так легко, бо навіть дітям у садочку до гарніру дають два шматки хліба. В ірландців та сама проблема, бо в них дуже популярна випічка. Навіть у голодні часи вони сушили, що тільки могли, і мололи на муку.

Можу точно сказати, що голод робить організми нащадків витривалішими. У вас менше проблем через отруєння, шлунок менш чутливий, ніж, наприклад, у середньостатистичного француза. Ви доволі легко оговтуєтеся після переїдання. Українець, як і китаєць, може з'їсти несвіже та не мати особливих проблем. І не відчуває труднощів через надто гостру їжу.

3 941 000

осіб загинули в Україні у 1932–1933 роках унаслідок штучно влаштованого голоду. Це приблизно понад 10% від тодішнього населення України. Такі висновки судової науково-демографічної експертизи Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Національної академії наук України від 30 листопада 2009 року. Із них: протягом лютого — грудня 1932 року — 205 тис. осіб, упродовж 1933-го — 3 млн 598 тис. осіб, у першій половині 1934 року — 138 тис. осіб.

6 122 000

осіб становлять втрати населення України серед ненароджених через Голодомор 1932–1933 років.

 

Зараз ви читаєте новину «Голод зробив наші організми витривалішими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути