вівторок, 07 грудня 2010 07:45

Єжеля і Грищенка хочуть звільнити

Нардеп-"нунсівець" 53-річний Анатолій Гриценко вимагає відставки міністрів оборони Михайла Єжеля та закордонних справ Костянтина Грищенка. Мовляв, з їхньої подачі Верховна Рада проголосувала 4 листопада за направлення 24 українських миротворців до Кот д'Івуару.

На той момент уже можна було спрогнозувати, що Кот д'Івуар на межі громадянської війни. У грудні там анулювали результати виборів президента, на яких переміг опозиційний кандидат. Країна закрила кордони, запровадила комендантську годину. Почалися збройні сутички. Є жертви. Існує загроза життю миротворців.

— Грищенку з Єжелем добре відомо, що в Кот д'Івуар діють понад 40 тисяч непідконтрольних уряду збройних угруповань, — каже Гриценко. — Там складна санітарно-епідеміологічна ситуація. Ні Франція, ні Німеччина, ні Велика Британія, ні Росія — ніхто з країн, які мають транспортні й ударні вертольоти, не давали позитивної відповіді на цей запит ООН. Грищенко та Єжель не мають права перетворювати Україну на таке собі "миротворче таксі за викликом".

Вимоги Гриценка є перебільшенням, вважає політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

— Дійсно, прогностичні оцінки міністерств закордонних справ і оборони виявилися неправильні, — каже Горбач. — Чи розвідка, чи дипломати погано спрацювали. Після рішення про направлення наших миротворців ситуація в Кот д'Івуар різко погіршилася. Це прокол. Повернути миротворців додому можна, однак це втрата обличчя, поведінка ненадійного партнера. Із нами не рахуватимуться. Якщо операція проводиться під егідою ООН, то вона сплачує за це гроші. Солдати і офіцери, які задіяні в ній, отримують більші кошти, ані ж ті, які б мали всередині країни.

Зараз ви читаєте новину «Єжеля і Грищенка хочуть звільнити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути