Ексклюзиви
понеділок, 20 серпня 2007 07:06

Дослідник "Титаніка" шукає у Чорному морі підводні міста

Автор: фото: Микола ЛАЗАРЕНКО
  Президент України Віктор Ющенко із дружиною Катериною у четвер відвідали судно ”Альянс”. За допомогою підводного апарата ”Геркулес” він підняв із морського дна візантійську амфору. Між президентом і його дружиною — керівник Департаменту підводної спадщини
Президент України Віктор Ющенко із дружиною Катериною у четвер відвідали судно ”Альянс”. За допомогою підводного апарата ”Геркулес” він підняв із морського дна візантійську амфору. Між президентом і його дружиною — керівник Департаменту підводної спадщини

65-річний підводний археолог Роберт Баллард, який 1985 року знайшов на дні Атлантичного океану лайнер "Титанік", останні два роки досліджує глибини Чорного моря. На двох кораблях — німецькому "Альянсі" і російському "Наутілусі-Юг" — працює 36 учених зі Сполучених Штатів, України, Росії, Італії, Франції. Минулого тижня очолювана Баллардом експедиція вивчала візантійську галеру, затонулу понад тисячу років тому.

— Вітрильно-весельне судно на глибині 139 метрів майже зовсім неушкоджене, — каже прес-секретар експедиції, 25-річна Марія Камінська. — Це значить, що галера загинула не від шторму. Очевидно, що її потопили пірати.

Торговельне судно пішло на дно у період між IX та XI століттями. Коли саме, вчені зможуть сказати лише після лабораторного дослідження. 17-метрова галера пливла з візантійської столиці Константинополя до Херсонеса, на місці якого зараз Севастополь.

Усі речі надзвичайно добре збереглися під водою. У камбузі — корабельній кухні — дослідники натрапили навіть на лавровий листок, який мав піти у страву для візантійського матроса.

— Біля поверхні Чорного моря — шар сірководню, що не пропускає кисню на глибину. Предмети у цій воді зберігаються дуже довго, — каже 44-річний Сергій Воронов, керівник Департаменту підводної спадщини Інституту археології НАН України.

Уряд США виділив на експедицію $1 млн. Баллард хоче віднайти підтвердження теорії геологів Колумбійського університету Вільяма Райана і Волтера Пітмана. Ті переконані, що 7,5–10 тис. років тому, коли в Європі танули льодовики, вода в сучасному Середземному морі піднімалася щодня на 15 см. Перешийок на місці сучасної протоки Боспор залило водою, і озеро стало Чорним морем. Отже, на глибині близько 200 м учені шукатимуть руїни стародавніх поселень.

З візантійської галери минулого тижня підводні археологи підняли дві керамічні амфори.

У суботу професор Баллард полетів додому до Бостона. Його дружина от-от має народити.

— У нього є дорослі син і донька. Але він весь час на ногах, — говорять про керівника українські археологи. — Із борту корабля у прямому ефірі вів телепрограму.

Знайдені амфори відвезуть до Києва, де з ними працюватимуть у лабораторних умовах.

— Розробимо рецепт консерваційного розчину, — каже Сергій Воронов. — Для кожного моря він має бути свій, залежно від складу води. Досі з такої глибини в Чорному нічого не діставали.

Найцікавіші підводні знахідки обіцяють виставляти у Морському музеї, який відкриють у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Дослідник "Титаніка" шукає у Чорному морі підводні міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути