вівторок, 03 квітня 2018 06:31

Найдорожче беруть викладачі вузів

Автор: Oлена Kапнік
 

— Із репетитором вивчала українську мову й історію. Під час ЗНО склала ці предмети на 197,5 і на 198,5 балів, — розповідає 22-річна Анастасія Позичайло. Навчається в університеті ім. Тараса Шевченка на факультеті журналістики. — З кожного предмета мала заняття двічі на тиждень. Займалася по годині.

Після впровадження зовнішнього незалежного оцінювання стали частіше наймати репетиторів. Переважно української та іноземної мов. Цьогоріч перший тест проводитимуть із математики 22 травня.

— Репетитор необхідний для визначення рівня знань учня, складання плану занять чітко під його потреби. Він може правильно систематизувати й подати необхідний матеріал. А потім проконтролювати, чи дитина засвоїла його, — говорить 30-річна Діана Мельникова. Викладає українську мову та літературу в столичній школі №35.

Репетитора наймають для учнів, які мають середній або нижче середнього рівень навчання. А також для тих, які часто були на лікарняному. У них є небезпека скласти ЗНО на низькі бали й не вступити безкоштовно.

— Бажано шукати репетитора з досвідом роботи. Обирати за рекомендацією знайомих. Добре підійде шкільний учитель-предметник. Він має досвід роботи з учнями. Знає, на чому акцентувати увагу. Краще розуміє дитячу психологію, — каже Діана Мельникова. — Навіть дуже здібні студенти не завжди знаходять спільну мову зі школярем.

Бажано, щоб із репетитором домовлялися за роботу батьки, а не діти. Навчання буде ефективніше, якщо заняття триватимуть 1,5–2 год. щонайменше двічі на тиждень. Якщо ж в учня непосидючий характер або швидко втомлюється, тоді варто займатися із ним по годині три-чотири рази на тиждень. Під час домовленості із вчителем варто наголосити на тому, щоб він частину матеріалу давав на домашнє вивчення й контролював це. Такий підхід сприятиме вивченню більшого обсягу інформації. Бажано час від часу телефонувати репетиторові й запитувати про успішність дитини. Цікавитися, з якими темами має проблеми, які даються краще, як поводиться на занятті.

— Багато залежить від мотивації та рівня усвідомлення самого учня. Якщо він не готується системно, пропускає заняття, не виконує завдання і не прислухається до порад репетитора — шансів отримати високий бал небагато, — додає Діана Мельникова.

Найдорожче за послуги беруть учителі з великим досвідом і викладачі вузів. Роботу студентів оцінюють удвічі дешевше. Найвищі ціни на послуги репетитора в Києві, ­Одесі, Харкові та Дніпрі. Година занять з іноземної та української коштує від 150 до 350 грн. З історії, математики, хімії, фізики — 120–250 грн. В обласних і районних центрах ціни нижчі.

Підготуватися до іспиту можна без додаткової допомоги вчителя. Якщо випускник вільно орієнтується в різних темах, достатньо повторювати все упродовж року самостійно вдома й на уроках у школі.

— Можна обмежитися посібником для підготовки до ЗНО й постійно виконувати за ним завдання з різних тем.

290,5 тисячі осіб зареєструвалися на сесію зовнішнього незалежного оцінювання. Тестування розпочнеться 22 травня. Перше випробування буде з математики.

Слід робити перерви й не пити кави

— Під час підготовки до ЗНО бажано візуалізувати матеріал — ­малювати таблиці, схеми, графіки. Так легше запам'ятовується інформація, — говорить кандидат психологічних наук Ірина Губеладзе, 34 роки. — Також потрібно робити перерви, перемикатися на інші види діяльності. Підійдуть заняття спортом або прогулянки. Так підіймається продуктивність праці. У цей час краще уникнути вживання кави й чаю. Ці напої стимулюють і виснажують нервову систему.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожче беруть викладачі вузів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути