четвер, 23 вересня 2021 00:16

Донбаських шахтарів вивозять у Якутію

Автор: DIALOG.UA
  На стовпах Донецька постійно розклеюють оголошення про набір працівників у комунальні підприємства. Місцеві відмовляються робити за такі низькі зарплати. Оголошення змінюють що два тижні, в нових пропонують більшу платню і кращі умови. Однак люди все одно не йдуть
На стовпах Донецька постійно розклеюють оголошення про набір працівників у комунальні підприємства. Місцеві відмовляються робити за такі низькі зарплати. Оголошення змінюють що два тижні, в нових пропонують більшу платню і кращі умови. Однак люди все одно не йдуть

Російський вуглевидобувний холдинг "Кол­мар" вивіз у Якутію майже 2 тис. шахтарів з окупованого Донбасу. Працюватимуть на тамтешніх копальнях.

Про вивезення гірників 5 вересня заявив на Східному економічному форумі керівник "Колмару" Артем Левін. Пояснив — компанія відмовляється від вахтового принципу роботи, коли працівників змінюють що два тижні.

— Мы помогли шахтерам получить российские паспорта, поселили их в городе Нерюнгри, — каже.

На окупованому Донбасі бракує фахівців — з 2014 року працездатні виїжджають звідси.

— У нас есть три пути, — говорить 54‑річний Віктор, шахтар із Донецька. — Їхати в неокуповану Україну, Росію чи лишатися. Але тут нормальні гроші платять тільки в армії, треба воювати проти українців.

Відтік кадрів з окупованих територій офіційно визнають так звані адміністрації. Ватажок бойовиків Макіївки Сергій Голощапов звернувся до жінок міс­та. Просить не відпускати чоловіків на заробітки.

Брак людей відчувають і найманці. З літа в Донецьку розклеюють оголошення, запрошують до лав бойовиків. За війну проти України обіцяють форму, триразове харчування, комунальні пільги.

Оклад початківця становить 15 тис. руб. — 5,5 тис. грн. Додатково платять 1600 руб. — 586 грн за обстріли воїнів Збройних сил України. Приймають без паспортів, нарко- і алкозалежних, колишніх засуджених.

1 липня на окупованій Донеччині підняли зарплати бюджетникам і пенсії.

— Цього не відчув ніхто, — каже Олена Сохар із Донецька, — Бо одночасно на 17 відсотків подорожчали комунальні послуги. На 15 відсотків зросли ціни на продукти. Середня зарплата в Донецьку становить 8 тисяч рублів, це 2,9 тисячі гривень. Їх ледь вистачає на одну людину на місяць. Тільки на харчі й комунальні.

У місті багато оголошень про вакансії в комунальній сфері, торгівлі та для сантехніків чи слюсарів. У трамвайне депо №3 Донецька потрібні мийник-прибиральник рухомого складу на оклад 3748 руб. — 1350 грн. Підсобнику обіцяють 3470 руб. — 1250 грн, слюсарям-ремонтникам — 4640 руб. плюс премія, тобто 1670 грн. Найбільше готові платити ковалю на електромолотах і пресах — 6600 руб. плюс премія — 2,4 тис. грн.

Масово звільняються працівники Донецької залізниці. Їдуть у вільну частину України або Росію. Вивозять сім'ї.

"За останні пів року звільнилися 70 залізничників, — пише телеграмканал "В Макіївці". — Люди йдуть цілими бригадами. Їдуть працювати на будівництва в Росію. Залишилися пенсіонери, яким нікуди дітися. Нещодавно машиністам підняли зарплати на 2–3 тисячі рублів, але при цьому забрали надбавки".

На окупованих територіях залишилося 75 шахт

Російські окупаційні адміністрації закривають і затоплюють вугільні шахти. 2014 року на захоплених територіях було 189 копалень, зараз — 75. Працівників звільняють.

— На шахтах платять максимум по 15–20 тисяч рублів (5,5–7,3 тис. грн. — ГПУ). Але в середньому — по 10 тисяч рублів — 3,6 тисячі гривень, — говорить донеччанин Олексій, 36 років. — Для нас це непогані гроші. Всі хочуть потрапити на шахту. Але копалень все менше, конкуренція висока. Щоб узяли, треба заплатити тисячу доларів хабара. На неокупованій частині Донбасу залишилася 31 шахта. Всі вони працюють.

Зараз ви читаєте новину «Донбаських шахтарів вивозять у Якутію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути