вівторок, 19 вересня 2017 06:25

"Дочка блювала жовчю. Чоловік усю ніч в аптеку бігав"

Понад 130 дітей отруїлися в школі №59 імені ­Бойченка по вул. Велика Китаївська в Голосіївському районі. Найбільше — учні 1–3-х класів. Занедужали вранці 14 вересня.

— Після обіду подзвонила вчителька з групи подовженого дня, попросила забрати дитину. У неї болів живіт, — каже мати третьокласниці Марія Білокопитова, 31 рік. — Донька блювала. Уранці піднялася температура. Викликали лікаря, здали аналізи. У п'ятницю з 33 учнів у класі прийшли семеро. Того дня в шкільній їдальні давали борщ та рибні котлети.

— Доньку нудило звечора. Блювала щопівгодини жовчю. Чоловік усю ніч в аптеку бігав — боялися, щоб не було зневоднення, — пригадує мати іншої школярки Олена Бобровицька, 36 років. — З нашого класу одну дитину поклали в лікарню.

— У гімназії все вимивали хлоркою. Видно, намагаються приховати провину, — говорить Сергій Грішин. Його донька Олександра теж отруїлася.

У молодших класах гімназії навчаються діти секретаря Київради Володимира Прокопіва, 34 роки.

— Мої діти не постраждали, хоча їли разом з усіма. Спершу в школі говорили, що отруєння сталося через продукти. Зараз розглядають версію простудного вірусу, — говорить Прокопів.

Персонал навчального закладу відмовляється коментувати ситуацію. Чекають результати аналізів, кажуть. Учнів годує комунальне підприємство "Шкільне харчування" Голосіївського району.

— У п'ятницю зареєстрували шість випадків на підозру гострої кишкової інфекції в учнів цієї школи, — розповідає Олег Рубан, керівник київської Держпродспоживслужби. Симптоми однакові: блювота, пронос, підвищена температура. У суботу в закладі взяли проби і змиви. Їдальню зачинили до середи. Перевіряємо працівників харчоблоку. Гімназія працює.

У неділю обійшли помешкання 134 дітей, які не з'явилися в школу в п'ятницю. Із них 34 не пустили батьки. — Точну причину отруєння встановимо у вівторок, коли будуть результати аналізів. Зараз містом поширюється гостра простудна вірусна інфекція. Хворіють 10 відсотків школярів. Діагностика таких патологій в Україні досі не налагоджена.

Також необхідно впроваджувати жорсткі заходи відносно виробників продуктів і постачальників у заклади освіти. Багато з них грубо порушують правила дезінфекції, технологічні процеси, терміни зберігання. Не дотримуються вимог медичного огляду персоналу. Процвітає продаж підробних санітарних книжок. У 70 відсотків працівників харчової сфери, яких ми перевірили, документи куплені.

— Необхідно, щоб школи залучали до відбору продуктів батьківський комітет, — вважає гендиректор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. — Так вже роблять у деяких закладах. Там якість харчування краща, а його вартість нижча. Якщо адміністрація навчального закладу чи району поставляють харчі самостійно — бувають проблеми. Найчастіше продукти не відповідають сертифікації. Чим вони гірші, тим більше заробляють адміністрація та постачальник.

Зараз ви читаєте новину «"Дочка блювала жовчю. Чоловік усю ніч в аптеку бігав"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути