четвер, 26 травня 2022 00:25

До пільговиків прийдуть із перевірками

Міністерство фінансів перевірить усіх пенсіонерів і пільгових осіб на законність отримання виплат. За результатами рейду, соціальні кошти можуть скоротить мінімум на 10%.

Насамперед шукатимуть пенсіонерів із підробленими документами, осіб, які купили довідки про інвалідність і тих, хто оформив соціальну допомогу одразу в кількох регіонах. Перевірятимуть українців у момент звернення за соціальною допомогою, при отриманні й після отримання виплат. До уваги братимуть дані про зареєстровані громадянином транспортні засоби, інформацію щодо порушення прикордонного режиму, дані про оформлення на митниці автомобілів, виписки з рахунків, інформацію про джерела доходів. Скільки часу займе перевірка — невідомо.

— Вся верифікація може спрацювати за тими виплатами, де є перевірка доходів — субсидії, гроші для малозабезпечених, — каже кандидатка економічних наук Лідія Ткаченко. — За пенсіями й перевіряти нічого. Якщо вона призначена, значить, людина має на неї право. Єдине порушення — якщо особа померла, але продовжує отримувати гроші, але це практично неможливо. З цього нічого не виловлять, бо є постанови про те, що всі виплати автоматично перепризначають на час воєнного стану. Досвід верифікації з 2015 року свідчить, що суттєві порушення розкривають, але нічого не знаходять. У нас самі правила так прописані, що перевірку рідко хтось не проходить.

У разі виявлення порушення соціальну виплату можуть припинити чи змусити повернути. Усе залежить від конкретного закону чи постанови, за якою виділяють кошти. Незаконно отриману субсидію доведеться відшкодувати.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «До пільговиків прийдуть із перевірками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути