вівторок, 19 лютого 2019 00:55

До 20 тисяч гривень на місяць може отримати кур'єр

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/IGOR SUKHOMLYN
  Кур’єри ­сервісів ”Ґлово” й ”Уберітс” очікують на замовлення. Наразі це найбільші конкуренти на київському ринку доставки
Кур’єри ­сервісів ”Ґлово” й ”Уберітс” очікують на замовлення. Наразі це найбільші конкуренти на київському ринку доставки

У жовтні торік у Києві запрацював іспанський сервіс доставки "Ґлово". Із його допомогою можна замовити їжу, медикаменти, продукти. Поширюється на центральну частину Києва – Шевченківський, Оболонський і Подільський райони. Незабаром планують доставку на Позняки, Осокорки і Харківське шосе.

– Мне бы велосипед – получал бы в два раза больше, – каже піший кур'єр 31-річний Ігор Пугачов. Працює три місяці. Офіс розташований на Борщагівці.

У лютому на київський ринок вийшов конкурент – сервіс "Уберітс". Роботодавці обіцяють працівникам 17,5 тис. грн на місяць – вдвічі більше, аніж на ринку. Залежно від засобу пересування зарплата може сягати 20 тис. грн.

— 5 годин попрацював – 500 гривень. Велосипедом спокійніше, ніж пішки. Або мопед. Але для нього права треба. А ще недавно наш хлопець потрапив в аварію на мопеді. Я доріг наших боюся. Велосипедом по тротуару їздитиму. Дядько з села привезе, – каже Ігор. У нього світлі очі й руда коротка борода. За спиною – величезний жовтий наплічник із написом "Ґлово".

Для працівників мережі є спеціальний додаток. Висвічує замовлення. Взяв доставку на телеканал "Відродження". Назустріч ідуть двоє дівчат із такими ж рюкзаками. Ігор хмикає. Каже, рідко зустрічав дівчат-гловерів:

– Бачив людей похилого віку. І пацанів-школярів. Підробляють. Як касир супермаркету – робота, доступна кожному. В офіс можу не приходити, зарплату перераховують на картку. Нікого з компанії не бачу, ні з ким не контактую, – додає Ігор.

За годину перебування в "зоні" для замовлення піший "ґловер" отримує 40 грн, навіть якщо нічого не доставив. Кур'єр сам визначає робочий графік. Ігор сьогодні працює 4 год.

– Не люблю, коли в оголошення пишуть – зарплата 10 тисяч, 15 тисяч. Що це мені говорить? Нічого. Скажи, скільки за годину. Щоб я прицінився. А то якщо там і 100 тисяч, але будеш пахати, як проклятий, по 12 годин. А так подивишся і розумієш: твоя робота не найгірша. Нам зарплата приходить по неділях. 4 тисячі за місяць можна отримати, якщо зовсім нічого не робити. Можна і по вихідних працювати. Пробував кілька разів 10 годин на день – фізично складно, – говорить. – Ніякого соцпакета немає. Але в нашій країні можна закрити на це очі. Сам собі відкладатимеш.

– Мужик – знайомий кур'єр – розповідав, що на машині в "Ґлово" заробляє 10 тисяч на тиждень. Зрозуміло, за бензин потрібно вирахувати, – каже Ігор.

Середня ціна доставки – 60 грн. Вартість залежить від відстані. На одне замовлення виділяють майже годину. Виняток – "Макдональдз". Там вимагають вкластися в 40 хв. Години пік для кур'єрів починається з опівдня до третьої дня. Це пов'язано з обідньою перервою.

– Це як гра, квест. Отримав замовлення – прийшов – купив – вирушаєш. Доки не отримав – гуляй де хочеш, – додає Ігор.

Кур'єр може доставити що завгодно. За покупку в магазині розплачується готівкою чи банківською карткою, що видають у "Ґлово". Потім пред'являє клієнту чек.

– На чай дають або зовсім нічого, або до 50 гривень. 100 гривень кілька разів залишали – це максимум. І люди начебто небідні, а жлоби. Іноді здається, що я в Японії. Там не прийнято чайові давати, – пояснює. – Подобається мені японська культура. Журавлики з паперу, ікебана, каліграфія. Люди там серйозні.

До "Відродження" йти майже 40 хв. Ігор ­спльовує на асфальт. Каже – ніс заклало, хворіє. Зорієнтуватися за навігатором складно. Ніде немає розпізнавальних знаків або нумерації. Ігор гнівається.

– Ну де таблички? Повинні бути на двох сторонах будинку. Де 8а? А ще з цими перейменуваннями скільки геморою. Буває, в такі нетрі зайдеш. Ось зебра. А не видно зебри. Безгосподарність. Усім начхати. Я Київ погано знаю. Мені він не подобається. Велике село, хоч сам киянин.

На пункт призначення вказує невиразна стрілка на стіні будинку. На вахті зустрічає непривітний лисий охоронець.

– Віз поставили попереду коня. Виявляється, я спочатку повинен був на Політеху закупитися, а потім сюди йти. А клієнт усе переплутав – навпаки написав. Мужик перший раз замовляє.

Ігор каже – це вперше, коли так помиляються з пунктом призначення.

– На Вокзальній дівчина піцу замовляла. Дивлюся адреса – просто "Київ". Дзвоню, а вона каже – я на Троєщині. Туди добиратися понад 3 години пішки. Каже – залиште собі. А я піцу не їм, худну. Продав її за 60 гривень другу. Добре, що зустрів.

Додаток "Ґлово" не працює. Техпідтримка не відповідає. Ігор обурюється – доки там розберуться, в нього закінчиться робочий день.

– Наче зомбі-апокаліпсис сьогодні, – каже. – У такій ситуації нам у центр міста потрібно їхати. Але я ж у зоні перебуваю. Так можуть за годину роботи не заплатити.

Кружляємо парком КПІ. Навколо багато молоді, поряд – Медичний університет ім. Олександра Богомольця та Київський політехнічний інститут. Ігор хвалиться, як за місяць схуд на 12 кг. Говорить, не працював багато років і чимало сидів за комп'ютером. Раніше захоплювався 3Д-моделюванням. Зараз – тільки кур'єрством.

– Конкуренція з "Уберітс" – це чудово. І зар­плата підвищується, і якість. Добре, якщо ще і третя фірма з'явиться. Одразу три додатки встановлю. Тут пішки, там велосипедом. Це я так фантазую. Ще кілька тижнів попрацюю і звільнюся. Перейду в "Уберітс". На велосипеді, – продовжує.

Дістає телефон. У нього вже минула половина робочого дня. За дві години отримав 80 грн.

– Хтось повибирав цих шахраїв. Злодії. Не дають нам жити. Кажуть, що у нас такий розумний народ. Такий розумний, що не знаю, куди від нього сховатися. Я через нього страждаю, – від крику Ігоря ворони навколо розлітаються. – Я за Зеленського голосуватиму. Він поки що ніяких мільярдів у нас не вкрав. За Порошенка не буду. Мій батя за нього голосує, але він же пропита, прокурена людина. На Тимошенко компромату – вагон і маленький візок. А Зеленський хіба вкрав у нас щось? А бізнес у Росії – це смішно. Подивився вчора серіал "Слуга народу". Молодець мужик. Усе правильно каже. Я голосую за персонажа. Хороший челлендж він запустив – "я клоун". Я теж. Із такою копійчаною зарплатою я – клоун.

– Але ви ж можете більше заробляти? – питаю.

– Ну, можу за ту ж кількість часу в США, в Європі заробляти набагато більше. Мені сайтами хотілося б займатися. В айті-компанії працювати. Вища освіта в мене економічна.

Зараз ви читаєте новину «До 20 тисяч гривень на місяць може отримати кур'єр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути