середа, 06 червня 2012 07:45

Дитину у візочку буревієм віднесло на 15 метрів

3 та 4 червня країною пройшли сильні зливи зі шквальним вітром. Без електрики залишилися 93 населені пункти. Негода зачепила Херсонську, Луганську, Київську, Чернігівську, Львівську, Черкаську та Івано-Франківську області.

Найбільше постраждала Луганщина. Буревій пронісся одним із чотирьох районів обласного центру — Кам'янобродським. А також навколишніми населеними пунктами — селищем Тепличне й містом Олександрівськ. Вітер ламав дерева та виривав бетонні стовпи, перевертав автомобілі, з дахів зривав шифер, нівечив паркани.

— Мы в самом эпицентре были. Если сверху посмотреть, то ураган ровной полосой прошел. У нас тут как после бомбежки. Судя по последствиям — это смерч, — каже 44-річна Тетяна Нагрудна, директор дитячого будинку творчості у Кам'янобродському районі Луганська. — На Трійцю з самого ранку сильно парило. Чоловік курив біля будинку. Побачив, що з обох боків хмари насуваються. У повітрі літали пакети, сміття та листя.

Буревій тривав 15 хв. Дерева й бетонні стовпи падали на хати. Шифер, який злітав із дахів одних будинків, трощив вікна інших. У районі зникло світло. О 15.30 Тетяні Нагрудній зателефонував черговий із будинку творчості. Розповів:

— Три ялини вирвало з корінням, ними завалило будівлю. Тополі, заввишки як чотириповерхівки, впали на райдержадміністрацію. Ще град пройшов, як помідори.

У районі постраждали 60 будинків, у 10 із них дахи знищило цілком. В одному обвалилася стіна. Понад дві тисячі будівель лишилися без світла.

— Представники влади обходили будинки, складали акти. Шифер людям роздавали безкоштовно. Світло в той же день дали, — продовжує Тетяна Нагрудна. — Під час смерчу в нашому районі постраждала жінка з двома дітьми. Вона йшла вулицею з хлопчиком років 9 та  візочком, у якому була 1,5-річна дочка. Вітер вирвав візочок, а на маму з хлопчиком упало дерево. Коли жінка отямилася, спочатку з-під гілок витягла старшого, а потім за 15 метрів від того місця знайшла меншу дитину. В малої закрита черепно-мозкова травма. Мені про це розповідала дівчина, яка їхала в маршрутці і все бачила.

Мати з дітьми зараз у нейрохірургії Луганської обласної лікарні.

У столиці сильний дощ пройшов у кількох мікрорайонах — на Подолі, Куренівці й Оболоні. Травми дістали п'ятеро осіб. Повалені 208 дерев, попсовані дев'ять автомобілів, дахи трьох будинків і лікарні. Рятувальники зафіксували 20 випадків, коли людей привалювали стовбурами.

— Це було жахіття: різко потемніло, дощ стіною, після нього град. Я стояла на балконі. Думала, наші дві груші зламає, гнуло їх вітром аж донизу, — згадує 65-річна Лідія Безсмертна, що живе по вул. Копилівській, 67. — У нашому дворі вирвало з корінням дві берези, пошкодило асфальт, лавки. Вирвало кусок шиферу на криші, на четвертому поверсі понівечило балкон. Зламані берези перекрили вихід із під'їзду. Наші чоловіки самі розпиляли гілки, не чекали комунальників. Ливневі стоки забилися, все плавало. Води було море — машини їхати не могли.

У вівторок зранку по місту валяються вирвані з коренем дерева. Четверо чоловіків на вул. Фрунзе розпилюють стовбури.

— Найбільше постраждали Куренівка й Виноградар. Три роки назад було шось подобне. А 1983-го — таке саме, ніби смерч пронісся, — говорить один із "зеленбудівців" 47-річний Михайло.

Ніна Горцакова, 71 рік, двірничка фірми "Київ-одяг", змітає з тротуару опале листя на вул. Куренівській, 2б:

— У нас на Оболоні було таке саме в сім часов вечора. Вітер сумашедший, не видно нічого було. Такий лівєнь, наче туман. Усе сіре.

На вул. Копилівській поваляло дерева. У дворі будинку №10а троє чоловіків на лаві п'ють горілку, поруч лежить пачка солоного арахісу.

— По Куреневке как будто цунами пронеслось. Около шести был на лавочке. Сначала пошел мелкий дождь. Потом ударила молния, затрещали стекла. Начался такой дождь сильный, что за 3 метра не видно было. Град падал размером с вишню. На улице все гудело. Это все продолжалось минут 6, не больше. Ветер оборвал троллейбусные провода. Весь транспорт стоял, — розказує 72-річний Сергій Онищенко.

У найближчі дні грози і град синоптики прогнозують по всій країні. Рятувальники радять у негоду сидіти вдома, зачинити всі вікна та двері. На вулиці — не ховатися під деревами й не стояти біля балконів, а виходити на відкриту місцевість.

Зараз ви читаєте новину «Дитину у візочку буревієм віднесло на 15 метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути