вівторок, 10 липня 2018 05:26

"Директором училища став вояка, який говорить матюками"

— После 2014 года в универ набирают всех подряд. Много тех, кто пять лет назад и в ПТУ не попал, — каже 22-річна Аліна Булгакова, випускниця Донецького національного технічного університету.

В окупованих містах четвертий рік працюють 17 вищих навчальних закладів. Викладають педагоги, які не переїхали на підконтрольні Україні території.

Позаторік окупанти ввели державну підсумкову атестацію. Цьогоріч її склали 10 422 учні.

— В приемной комиссии сказали, что поступать можно как с паспортом ДНР, так и с украинским. Официально мы еще Украина, — говорить 17-річна Аліна. Прізвище називати відмовляється. Цього року вступає в Донецький національний технічний університет.

Чотири роки навчання на фізико-математичному факультеті там коштує 90 тис. руб. — 37 тис. грн.

— У нас були такі, які приносили українські айді-карти і їх брали, — додає Аліна. — Мої батьки наполягали, щоб отримала паспорт ДНР. Маю ще український. Університету документи без різниці, але мені потім із таким паспортом далеко не заїхати.

Майже 500 заяв подали абітурієнти у створену окупантами 2015 року Донецьку юридичну академію. Рік навчання тут коштує 23 тис. руб. — 9,6 тис. грн.

— Факультет доходов и сборов — самый козырный, — пише в соцмережі донеччанин Євген Ритмов. — Але там цінують гроші чи твою зовнішність. На знання всім до хрону. Якщо немає двійок — ще й стипендію в тисячу рублів отримуватимеш.

Гуртожитки для студентів тут платні. Корпус на вул. Харитонова обійдеться за місяць у 300 руб. — 125 грн. Дорожче буде в новішому на вул. Куйбишева — 620 руб. — 260 грн.

— В горные училища "гребут" всех подряд. Не обращают внимание на мифические оценки. Читать умеешь — все, ты принят, — каже 20-річний Ігор Петров з окупованого міста Чистякове (колишній Торез Донецької обл. — ГПУ). — Директором училища в моєму місті став контужений вояка, який говорить тільки матюками. А до цього він був у шахті простим роботягою.

Петров узимку виїхав до родичів у місто Червоноград на Львівщині. Поступив у вище професійне училище на гірничого майстра. Планує після закінчення працювати на місцевій шахті.

— У Донецький медичний університет конкурс до п'яти людей на місце, — говорить Ігор Петров. — Видає диплом російського зразка. А його визнають у багатьох країнах. Туди досі студенти з Африки приїжджають.

— Все проблемы можно решить, если заплатить. У меня почти вся группа купила курсовую у куратора. Так на каждой кафедре. Цену каждый назначает сам, — говорить студентка 20-річна Вікторія Сабадашева з університету ім. Володимира Даля в Луганську.

— Студенти в Луганську отримують фіксовану стипендію в 1450 рублів — 600 гривень. Після випуску виїжджають у Росію. 550 випускників отримали дипломи Воронезького аграрного університету, — додає Сабадашева.

Українське Міністерство освіти не визнає атестати шкіл на окупованих територіях. Вступникам потрібно скласти іспити в освітніх центрах "Донбас-Україна". Після цього можуть вступати в будь-який університет.

Абітурієнту потрібно приїхати до центру та подати заяву. Вони розташовані у Краматорську на Донеччині та місті Старобільськ у Луганській області. Здати іспити з української мови та історії України.

Прийматимуть документи від 20 липня. Для абітурієнтів із Донбасу у вузах будуть передбачені місця на бюджеті. Їх першочергово заселятимуть у гуртожитки.

293 випускники шкіл з окупованих територій Донбасу зареєструвалися в Росії на здачу вступних екзаменів. Заявки приймали до 5 липня. Після іспитів зможуть вступати у навчальні заклади РФ.

Зараз ви читаєте новину «"Директором училища став вояка, який говорить матюками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути