Ексклюзиви
вівторок, 21 червня 2011 07:45

Церкву охороняють третій тиждень

— За рік храм намагалися захопити шість чи сім разів. Кожного разу, що цікаво, вранці. Були найманці, потім козаки так званого "Русского отєчєства". Звісно, все робиться під егідою Московського патріархату. Хочуть вибити звідси людей, забарикадуватися і так захопити церкву, — каже 38-річний Сергій Сторожук, активіст Конгресу українських націоналістів.

Він третій тиждень охороняє церкву пам'яті жертв Чорнобиля на вул. Нагірній, 1 на столичній Татарці. Активісти різних патріотичних організацій, парафіяни та священик постійно чергують там. На ніч замикаються у приміщенні.

За перший тиждень червня на храм двічі нападали невідомі. Це були молоді люди в чорному. Прийшли на світанку 5 червня, вдруге — 7-го.

— Уперше до церкви зайшли четверо. Сказали, що вони із добрими намірами, теж хочуть помолитися, — продовжує Сергій. — Було підозріло, бо говорили російською із блатними словами. Та й молитися зі словами: "Сегодня нас пришло четыре человека, а завтра придет 400, будем вас выносить по одному", — не ходять.

Чоловіки сіли у червоні "жигулі", які залишили неподалік, та поїхали.

— Наступного разу їх було п'ятеро. Приїхали тією ж машиною, бігли сюди з кувалдою. Священика взяли за грудки, відштовхнули, почали вибивати двері. Мій напарник Тарас, який теж охороняв храм, кинув у них цеглину. Ми викликали міліцію. Ті за 2 хвилини були тут. Нападники втекли.

Храм недобудований. 4 червня його освятив Патріарх Київський Філарет.

В Українській православній церкві Московського патріархату переконують, що Київський патріархат захопив храм силоміць кілька місяців тому. Однак юридичних прав на нього не має.

23 червня відбудеться сесія. На ній депутати остаточно вирішать, кому належить церква.

Зараз ви читаєте новину «Церкву охороняють третій тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути