пʼятниця, 08 грудня 2017 00:21

Буде понад тисячу іграшок — метеликів, які ніби злітаються на дерево

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.kp.ua
  Робітники монтують каркас та обрубують стовбур ялинки на Софійській площі. 28-метрове дерево привезли з Богородчанського лісництва на Івано-­Франківщині
Робітники монтують каркас та обрубують стовбур ялинки на Софійській площі. 28-метрове дерево привезли з Богородчанського лісництва на Івано-­Франківщині

Головну ялинку країни чотири дні везли КрАЗом з Івано-Франківщини

— Такої ялинки в Києві ще не було — пишна, гарна, — пригладжує вуса 43-річний Сергій Величко, представник фірми "Фолк Юкрейн". Вона організовує новорічні свята в столиці. Зранку 6 грудня на Софійській площі він спостерігає за встановленням головної ялинки країни.

— Її весь день рубали 12 людей у Богородчанському лісниц­тві на Івано-Франківщині. Почали о 9-й ранку й закінчили затемна, після 17-ї. Краном завантажили на КрАЗ. Підв'язали кожну гілочку, — каже Сергій Величко.

28-метрову ялицю на причепі обгородили червоною стрічкою. Семеро чоловіків у світло-зелених жилетках монтують каркас і обрубують стовбур. Обпилюють бензопилкою сухі нижні гілки й мотузки, якими їх зв'язували.

Біля загорожі стоїть 45-річна Ірина Шаповал із 5-річною донькою Софією.

— Доця щодня питала, коли вже буде ялинка, — розповідає Ірина. — Ми часто ходитимемо сюди, живемо неподалік. Пам'ятаю всі ялинки за останні роки. Найбільше сподобалася позаминулорічна, з пряниками.

— Мені шкода живу ялинку. Краще би штучну поставили. На цих площах мало простору для різдвяного гуляння. Розливайкам, "купи-продай" між двома святинями не місце (поруч розташовані Софія Київська та Михайлівський Золотоверхий собор. — ГПУ). Краще на Майдані, — вважає 18-річна Юлія Кузьменко, студентка Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

На кабіні КрАЗа причеплені два синьо-жовті прапорці. У салоні водій 57-річний Сергій Петров тре почервонілі очі.

— Майже всю ніч не спав, ще приболів трохи. Промерз, доки пиляли ялинку — такий сніг валив, — говорить втомлено. — З Івано-Франківщини в Київ їхало позмінно три водії, бо дорога важка й вантаж непростий. Навіть музику не включали.

Тільки виїхали, як у якомусь селі Богородчанського району зачепили й порвали гілками телефонний провід. Його зв'язківці полагодили того ж дня. Ялинка — широка, зайняла більше двох смуг дороги. Водії сигналили, кричали. За нами тягнучка була метрів сто. Від кожного району й області супроводжував окремий екіпаж поліції із трьох-­чотирьох машин. Де треба, перекривали дороги. Їхали зі швидкістю 60 кілометрів за годину.

5 грудня машина з ялинкою день простояла на в'їзді в місто. Поліція не пропускала в центр через протест опозиції. На Софійську площу дісталися о 1:29.

— Під Києвом на Житомирській трасі довелося спиляти одну гілку, бо під мостом не пролазила, — розповідає 59 річний Ігор Добруцький, засновник "Фолк Юкрейн".

— Ялинка світитиметься щодня різними кольорами. У свята переливатиметься 120 відтінками. Буде понад тисячу іграшок — метеликів, які ніби злітаються на дерево.

Нещодавно на сайті Київради з'явилася петиція з проханням не пиляти живу ялинку, а встановити штучну. Але це значно дорожче. До 2014 року була така. Коштувала майже 3,5 мільйона гривень. На її встановлення та демонтаж треба було ще 800 тисяч. Вона забруднюється, тьмяніє, треба здавати в хімчистку, зберігати в спеціальному ангарі. На все йде приблизно п'ять мільйонів. А жива обійшлася у 28 тисяч гривень.

Об'їздив майже всі європейські столиці й жодного разу не бачив штучної ялинки.

Цього року святкування на Софійській і Михайлівській площі назвали неоновим роком — через велику кількість ілюмінації.

— Встановимо "зоряне небо" із 35 кілометрів гірлянд. За ялинкою буде амфітеатр — там ще 33 кілометри, — додає Ігор Добруцький. — Будиночків для сувенірів і яток із їжею стане менше. Пішохідні переходи обладнають світлодіодними покажчиками. Збираємося витратити на все 27 мільйонів гривень.

Святкові містечка відкриють 16 грудня.

8,5 тонни важить головна новорічна ялинка на Софійській площі. Має 12 м у діаметрі.

— Її видова назва — біла ялиця. Вона вища за дзвіницю Михайлівського собору, — каже Ігор Добруцький. — Дуже пахуча, довго не осипається. Їй 91 рік. Дерево мали зрубати, бо ялицю такого віку або вітер ламає, або кліщ хвойний їсть.

Зараз ви читаєте новину «Буде понад тисячу іграшок — метеликів, які ніби злітаються на дерево». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути