пʼятниця, 20 квітня 2007 07:05

Борис Смєшніков пожертвував міліціонерам 200 тисяч доларів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Киянин Борис Смєшніков розповідає у своїй квартирі, що допоміг сім’ям правоохоронців, бо саме вони у 30-і роки врятували його від голоду
Киянин Борис Смєшніков розповідає у своїй квартирі, що допоміг сім’ям правоохоронців, бо саме вони у 30-і роки врятували його від голоду

— Діти тяжко переживають учинок батька. Для нас це — трагедія. Два роки тому він уже продав декілька картин за 100 тисяч доларів. Гроші заніс до благодійного фонду "Милосердя", — зітхає його дружина 83-річна Олександра Смєшнікова. — Але ми вибачили йому. Чоловік поклявся, що більше такого не буде. А тут слави захотів у 93 роки.

30 березня Борис приїхав у Міністерство внутрішніх справ. Туди його підвіз син. Про наміри батька нічого не знав. Той мав із собою $200 тис. готівкою. Гроші отримав за картину Айвазовського з власної колекції. Долари тримав у целофановому кульку у внутрішній кишені жакета. У громадській приймальні Смєшніков сказав, що хоче зробити пожертвування сім"ям загиблих міліціонерів.

— Міністр Василь Цушко тоді проводив колегію. Він запросив чоловіка до зали й урочисто повідомив про його вчинок, — розповідають у прес-службі МВС.

Обидва рази про благодійність Бориса Борисовича родина дізналася з новин.

Смєшнікови живуть в однокімнатній квартирі. Меблі у них старенькі. На стінах висить близько 20 картин. Відомих авторів не залишилося.

— Мені зараз дзвонять знайомі і кажуть, що я втратив здоровий глузд, — каже Борис Борисович.

Розмовляє російською, бо народився у Підмосков"ї. Пояснює, що почувається боржником перед міліціонерами. Мовляв, у 30-ті роки вони врятували його від голодної смерті. За документами, він працював в органах і отримував там зарплатню, хоча насправді тренував гімнастів київського "Динамо".

Народився Смєшніков у заможній сім"ї. Його батько був директором фабрики, а мати ткалею. У 1931 році Борис вступив до Київського гірничо-геологічного інституту. Гімнастикою займався ще зі школи. 1938-му став чемпіоном України.

Із 1962-го Борис Борисович почав займатися фігурним катанням. Коли чоловікові виповнився 61 рік, він покинув спорт.

Із дружиною Олександрою познайомився у Харкові. Вона за фахом лікар. Разом подружжя уже 63 роки. Виховали двох синів.

Смєшнікови люблять мистецтво. Все життя збирали колекцію картин. Частину робіт отримали у спадок. Мали полотна Сергія Васильківського, Івана Айвазовського. 24 роботи першого подарували Національному художньому музею України. Картину ж  останнього якраз і продав Борис Борисович. Хто її купив, він не зізнається. Каже лише, що та людина працює в уряді.

— Картини — наша спільна власність, — говорить дружина. — Перед тим як щось продавати, чоловік мав би радитися. Але йому вже 93 роки. Спочатку нам радили подати до суду, щоб повернути гроші. Але ж це буде великий скандал. Тому, зрештою, вирішили — нехай все залишається так, як є.

Пінчук дав 50 мільйонів на лікарню

"Дитячу лікарню майбутнього" планують відкрити через три роки в Києві. Там лікуватимуть патології у вагітних, прийматимуть передчасні пологи. На будівництво потрібно 600 млн грн.
75 млн 750 тис. пожертвувала корпорація "Індустріальний союз Донбасу". Компанія належить Сергієві Таруті, Віталієві Гайдуку і ще кільком партнерам. Ще 50 млн 500 тис. грн виділила корпорація Віктора Пінчука "Інтерпайп".
Усього зібрали 260,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Борис Смєшніков пожертвував міліціонерам 200 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути