вівторок, 22 травня 2018 07:00

"Богдана жорстоко били, приставляли до тіла розпечений паяльник, гасили папіроси"

— Я дізналася про вагітність у той день, коли Сергій потрапив у полон, — каже Катерина Глондар, 30 років. 19 травня іде на марш "Свободу захисникам України". Родичі військовополонених та активісти пройшли від майдану Незалежності столиці до представництва Червоного Хреста, посольств Німеччини і Франції.

Учасники акції збираються на сходах стели Незалежності. Тримають портрети полонених українських солдатів, плакати "Волю Сенцову" і "Свободу політв'язням Мордору" англійською. Також є українські прапори — партійних немає.

30-річний Сергій Глондар — старшина 3-го полку спецпризначення з Кропивницького. Потрапив у полон під Дебальцевим у лютому 2015 року. Його підрозділ наскочив на засідку.

— Сергій у заручниках 1517 днів. Разом із ним сидить Олександр Коріньков. Вони вдвох пройшли 33 кола пекла. Останній раз із ними спілкувалися 21 липня 2016 року, — розповідає Катерина Глондар. — Чоловік ніколи не бачив молодшу доньку. Старшій дитині кажу, що тато десь далеко і приїхати не може. Діти знають батька лише з фотографій.

На Донбасі терористи утримують у заручниках 74 українських військових та цивільних. Таку цифру 8 травня озвучив міністр оборони Степан Полторак. Останній великий обмін відбувся торік 27 грудня. Тоді бойовики передали 74 українців за 306 бойовиків.

— Основна вимога маршу — змусити Росію звільнити українських військовополонених, виконувати міжнародні норми відносно них. Українська влада дотримується зобов'язань щодо належного утримання, — говорить Олександр Войтко, 31 рік, зі Cпілки ветеранів війни з Росією.

Фотографію з чоловіком Богданом Пантюшенком тримає дружина 31-річна Вікторія. На світлині він у формі-"піксельці", з козацьким чубом. Танкіста полонили після бою за Донецький аеропорт 18 січня 2015-го.

— Чоловік вже 1215 днів у полоні. Він і в козаків побував, і в Донецьку. Зараз у Макіївській колонії, як я дізналась. Cпершу Богдана жорстоко били, приставляли до тіла розпечений паяльник, гасили папіроси. Козаки всього один раз дали помитись. У Макіївці українські полонені зараз як в'язні — ніяких відвідин, передач, — розповідає Вікторія.

Понад 250 людей пішки йдуть до представництва Червоного Хреста на вул. Пушкінській.

У колоні несе фото мати майора з 3-го полку спецпризначення Сергія Іванчука, 30 років.

— Я про сина півтора року нічого не чула. Жодного зв'язку немає, навіть маленької вісточки. Тільки те, що нібито він у Луганську сидить в одиночній камері. Якби не дві внучки, які дуже чекають татуся, не думаю, що вистачило б сили ще з більшою надією боротися за звільнення Сергія, — схлипує Ніна Іванівна, 53 роки. Витирає лівою рукою сльози.

— Про сина забули всі, крім нас і кількох його підлеглих. Думала, обміняють у грудні, але так і не віддали. Нам весь час казали: працюємо над тим, щоб найскоріше звільнити хлопців із полону, вживаємо для цього всіх можливих заходів. Але після Нового року і таких обіцянок немає.

Біля офісу Червоного Хреста колону зустрічають двоє чоловіків у червоних накидках та кепках.

— Червоний Хрест постійно направляє запити для отримання дозволу на відвідання українських полонених, проте їх ігнорують, — каже представник організації в Україні Тарас Логінов, 55 років.

Звернення учасників маршу також забирають представники посольств Німеччини та Франції.

Кремль вимагає обміняти 157 на 15 полонених українців

Представник Росії в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Борис Гризлов запропонував провести обмін полоненими за формулою 157 на 15.

— В української сторони вимагають негайно звільнити "беркутівців", терористів, передати їм злочинців. І говорять, що віддадуть нам не більш як 15 наших громадян. Це неприйнятно. Якби було бажання з тієї сторони, наступний етап звільнення відбувся б дуже швидко. Ми до нього готові, — каже Ірина Геращенко, представник України, перший заступник голови Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «"Богдана жорстоко били, приставляли до тіла розпечений паяльник, гасили папіроси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути