четвер, 09 квітня 2020 07:35

Бойовики зникли з вулиць Донецька

6 і 7 квітня українські воїни збили на Донбасі два безпілотні літальні апарати бойовиків: новітнього російського дрона-розвідника "Застава" вартістю 5,6 млн руб. — 2 млн грн, і квадрокоптера "Мавік Про", що скидав на позиції гранати. Також підірвали вантажівки ''Урал'' і ''КамАЗ'', знищили двох і поранили семеро терористів.

За перший тиждень квітня були 63 військових зіткнення між українською армією і російськими найманцями. Чотирьох воїнів поранили.

Станом на початок квітня у двох російських армійських корпусах нараховують 60 тис. бойовиків.

Їхні оперативні штаби розташовуються в Донецьку та Луганську, стратегічне командування здійснюють зі штабу Південного військового округу з російського міста Ростов на Дону.

З початку року росіяни постачають бойовикам нові протитанкові ракети. Найманці 12 разів атакували ними вантажівки українських військових.

— Ведуть цілеспрямоване полювання за машинами постачання, — каже військовий експерт Юрій Бутусов, 43 роки.

Самі ж бойовики скаржаться на брак людей. Місцеві вже не хочуть гинути за ідеали "русского мира".

— Военные заводы Украины клепают дорогие противотанковые комплексы, — говорить лідер бойовиків 47-річний Олександр Ходаковський. — Натиснув кнопку — і вилетіла ракета вартістю нової іномарки. У них немає дефіциту. А в нас брак по всіх пунктах. Найбільше не вистачає людей.

Серед бойовиків шириться коронавірусна ­інфекція. 30 березня Росія прислала на окупований Донбас восьмеро вірусологів. Вони мають утворити підрозділи радіаційного, ­хімічного та біологічного захисту.

Інфекційні відділення цивільних лікарень переповнені хворими з високою температурою, за даними головного управління розвідки Міноборони України.

— Боевикам критически не хватает масок и дез­инфицирующих средств, — каже 25-річний Ігор Корушко з Донецька. — В армійських корпусах ввели повний карантин. На вулицях немає людей у формі. А цивільні продовжують ходити на роботу. На місцевих бойовикам завжди було по барабану.

Через карантин й обвал світових цін на нафту Росія стала менше платити найманцям.

— Ситуація у бойовиків значно гірша, ніж в українській армії. По всіх пунктах — медицині, забезпеченню, кількості людей, — говорить військовий експерт Тарас Чмут, 28 років. — У Росії починаються реальні фінансові труднощі. Їм точно не до наступу на Донбасі.

Бойовики продовжують тестувати проти українських воїнів новітні розробки російської зброї. 12 березня до Луганська привезли три сучасних комплекси радіоелектронної боротьби: РБ-341В "Леєр-3", Р-934Б "Синиця" та РБ-636 "Свєт-КУ".

— Всі станції РЕБ — у похідному положенні. У будь-який момент можуть виїхати на фронт, — кажуть у спільноті волонтерів "Інфонапалм".

51 російського найманця знищили українські воїни в березні. Поранили 113. Ліквідували 10 одиниць техніки — міномет калібру 120 мм, дві бойові машини піхоти, два броньовані тягачі, безпілотний літальний апарат і чотири військові вантажівки.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики зникли з вулиць Донецька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути