пʼятниця, 15 серпня 2008 07:12

Басараби втратили урожай на 80 гектарах

Автор: фото: УНІАН
  Жителі одного з потерпілих від повені сіл переходять річку біля зруйнованого моста в Чернівецькій області
Жителі одного з потерпілих від повені сіл переходять річку біля зруйнованого моста в Чернівецькій області

Три тижні в селах Львівщини, що потерпіли від повені, комісії оцінюють втрати жителів. Під час стихії вода на полях стояла в людський зріст. Зігнив увесь урожай. У селі Іванівці Жидачівського району живе 129 родин. До місцевої ради подали 61 заяву на відшкодування.

У фермера 62-річного Петра Басараба та його синів 42-річного Богдана та Івана, 39 років, затопило 80 га земель. Петро Миколайович йде нивою, на якій лежить пшениця. Підіймає пусті колоски.

— 41 гектар фермерського господарства "Стрий" має Іван, — розповідає. — На 20 гектарах пропала яра пшениця, на решті — озима, ріпак, картопля та овочі. Старший син обробляє 16 гектарів. Весь урожай теж був під водою.

Уперше після повені господар їде на підводі оглядати фермерські угіддя "Золота нива" площею 30 га. Він орендує земельні наділи людей. Щороку платить власникам паїв 1,5% від зібраного урожаю. Цьогоріч домовилися про 2%.

— У мене прибило овес, пшеницю, — бідкається. — Людям платитиму зі своєї кишені. Та вони не хочуть грошей. Дай їм зерна, аби курку прогодувати, хліба спекти. Треба думати, де кілька тонн пшениці дістати.

11 серпня до фермера прийшла комісія. Басараб сам оцінив втрати. Комісія перевіряла.

— Був ревізор із контрольно-ревізійного управління, представники з податкової та з управління сільського господарства. Шкоду на полях оцінили з дороги. Усередину не змогли залізти — досі стоїть вода. Кажуть, за гектар заплатять не більше як півтори тисячі гривень. А в мене навесні пішло 2300–2400 без зарплати. Рахував тільки насіння, мінеральні добрива та засоби захисту.

Петро Басараб брав кредит — 25 тис грн. До нового року мав повернути гроші банку "Селянський".

— Мені відшкодують 130 тисяч. Треба знову позичати, — піднімає із землі зігнилу картоплину. — Насіння немає, а центнер зерна 2,5 тисячі коштує. Паливо дороге.

Фермер непокоїться, як позбутися незібраного урожаю. Через болото не може переорати поля.

Навпроти фермерських угідь із сапою зігнувся 70-річний Євстахій Ковалишин із Жидачева. Закопує зігнилу картоплю. Він інвалід другої групи — одна нога на 7 см коротша. Живе із 75-річною дружиною Ольгою, яка ходить на милицях.

— Уся бульба наверху, — каже. — Запихаю в землю, аби серце не боліло. Отут була капуста, морква, огірочки.

Євстахій Григорович заніс заяву на відшкодування у Вільховецьку сільську раду. У нього повінь знищила городину на 6 сотках. Пенсіонеру відшкодують 300 грн. У кого менше 30 соток, тому заплатять по 50 грн за сотку.

— До мене ше комісія не приходила. Я залишив номер телефону — може, подзвонять, — зітхає.

Ковалишини разом отримують 1250 грн пенсії. Половину грошей витрачають на лікування та оплату комунальних послуг.

— Будемо голодувати, — утирає вологі очі. — Весною центнер картоплі вручну висадив. На культивацію 80 гривень не мав. А картопля на базарі вже по 3,50. Шо зимою буде?

У Чорногузах залили фундаменти



У селі Чорногузи Вижницького району на Буковині зсуви ґрунту після сильних злив  зруйнували повністю 14 будинків. Недавно були чутки, що замість будівництва нових домівок для людей там зводять дорогу. Ці чутки неправдиві, кажуть у  Чернівецькій облдержадміністрації.
— Просто технологія така: спершу слід зняти верхній шар ґрунту, підготувати під"їзд до  ділянок, де ведуться роботи. От і почали балакати, що про будинки забули, а взялися за дорогу, — пояснює начальник прес-служби ОДА Богдан Онуфрик.
У Чорногузах уже залили приблизно 10 фундаментів.

Зараз ви читаєте новину «Басараби втратили урожай на 80 гектарах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути