четвер, 18 лютого 2021 06:10

Автогаз і бензин подорожчали

Упродовж тижня літр бензину подорожчав на 20–90 коп. Вартість автогазу перетнула позначку 15 грн. Літр коштує в середньому 15,08 грн. Основна причина підвищення цін — подорожчання нафти у світі.

— За 3,5 місяця вартість нафти зросла із 37 доларів до 63 за барель, — каже директор консалтингової групи "А‑95" 44-річний Сергій Куюн. — До кінця лютого бензин може додати ще приблизно гривню на літрі. Але маємо кілька обставин, що стримують зростання цін на пальне. Зокрема, зміцнюється курс гривні та відроджується тіньовий ринок пального. Виробництво нелегальних нафтопродуктів збільшується. Вони дешевші. Легальний бензин А-95 оптом продають по 23,5 гривні за літр. А нелегальний такої марки можна купити за 15–17. Якби в Україні не було нелегального ринку, тіньових схем, вартість бензину була б на гривню вищою.

— Якщо ціна нафти не знизиться, вартість автогазу зросте до 16 гривень за літр, — додає аналітик консалтингової групи "А-95" Артем Куюн, 34 роки. — В Європі він почав дорожчати в другій половині грудня. У середині січня підняли ціни автозаправки в Польщі. У нас подорожчання почалося з лютого. На швидке подешевшання автогазу я б не розраховував. На кордоні ціна сягнула рекордної позначки за декілька років. Доки запаси оновляться, мине приблизно два тижні. Тому впродовж лютого вартість автогазу на заправках буде високою.

Зараз ви читаєте новину «Автогаз і бензин подорожчали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути