субота, 26 січня 2008 07:05

Архипа Данилюка поховали на Личакові

 

У середу не стало Архипа Данилюка — етнографа, кандидата історичних наук, доцента університету ім. Івана Франка. Фундатор Музею народної архітектури та побуту в Шевченківському гаю у Львові помер від інфаркту у 66 років.

— Архип Григорович за все переживав, а серце мав хворе, — розповідає 59-річна Надія Боренько, старша наукова працівниця музею. — Створити скансен — музей просто неба — задумав іще 1966 року. Здійснив експедиції до сотні сіл України, половину експонатів сектору "Бойківщина" перевіз самостійно. Ходив на роботу в суботу, роками старався доробити сектор свого улюбленого Полісся. Застати його у Львові важко було. Мабуть, немає жодного села в Західній Україні, де б він не побував із етнографічною експедицією.

Архип Данилюк народився 13 березня 1941 року в селі Згорани Любомльського району на Волині. 1965-го закінчив Львівський університет, почав працювати у відділі народного будівництва музею. Захистив дисертацію, деякий час очолював музей, до останніх днів був його провідним науковим працівником.

Архип Григорович написав понад 500 наукових праць, опублікував дослідження "Українська хата". Місяць тому вийшла книжка "Українські скансени".

Поховали вченого на Личаківському цвинтарі. У Львові залишилися дружина Глікерія, дочки Наталія та Орися й четверо онуків.

Зараз ви читаєте новину «Архипа Данилюка поховали на Личакові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути