вівторок, 16 жовтня 2007 07:04

Яна Тарана більше не оперуватимуть

П"ять років тому в одному з харківських пологових будинків народився Ян Таран. У нього була велика голова, а на спині — горб, наче під шкірою лежав наповнений мішок. Мати не забрала немовля. Його передали до притулку для дітей-сиріт із психопатичними відхиленнями.

Ян народився з гідроцефалією. Це порушення відтоку спинномозкової рідини в головному мозку, пояснює головний дитячий нейрохірург Харкова Олександр Духовський, 44 роки:

— Якщо рідини виробляється забагато чи канали відтоку забиті, підвищується внутрішньочерепний тиск, і в дитини збільшується голова. Якщо хворого вчасно не прооперувати, він впадає в кому і помирає.

Донедавна єдиним методом боротьби з хворобою було введення в організм шунтів — системи з тонких силіконових трубок-катеторів та клапана. За їх допомогою підтримували оптимальний тиск у голові. Коли дитина росте, шунти міняють.

Минулої п"ятниці в організм Яна вживили запрограмований шунт. Він дозволяє не оперувати хворого кожного разу, коли потрібно шунт міняти. Тиск регулюється за допомогою магнітного пристрою через шкіру голови.

Унікальну операцію в приватній клініці "Борис" у Києві проводив нейрохірург Евалдас Чеснуліс із Університетської лікарні Цюріха. Допомагали йому українські нейрохірурги Олександр Духовський та Вадим Ілляшенко.

Операція тривала близько 40 хв. Після неї дитині понад 2 год. видаляли грижу на спині. Нейрохірурги кажуть, що обидві операції пройшли успішно. 2–3 тижні Ян проходитиме реабілітаційний період.

— Ян дуже веселий хлопчик, — розповідає медперсонал клініки "Борис". — Ми його за кілька днів встигли полюбити. Хлопчик — сирота, й нам боляче чути, як він усіх жінок називає мамою, а чоловіків — татом. Ми подарували йому купу іграшок. Але він найчастіше грається з мобілкою: натискає кнопки і кличе: "Алло! Папа? Прийдеш?"

За операцією в прямому ефірі в сусідній кімнаті слідкували близько 40 українських лікарів.

— Такі шунти, які використовує в боротьбі з цією хворобою Україна, в Європі не застосовують вже років 15–20, — каже Вадим Ілляшенко, 36 років. — Там працюють лише з програмованими клапанами.

Медики кажуть, що їхній досвід та кваліфікація дозволяють ставити хворим подібні шунти. Проблема в застарілому обладнанні державних лікарень і бідності хворих. Програмовані шунти коштують близько $2 тис. Обладнання в приватній клініці найсучасніше, тому операція коштує майже $15 тис.

— Подібні благодійні операції ми плануємо робити дітям із харківського Центру дитячої нейрохірургії щоквартально, — каже президент "Бориса" Михайло Радуцький. — Ця клініка відразу відгукнулася на пропозицію привести хвору дитину для першої операції. Інші роздумували або запитували, що вони від цього матимуть.

На тисячу новонароджених дітей в Україні від 2 до 5 немовлят мають гідроцефалію.

Зараз ви читаєте новину «Яна Тарана більше не оперуватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути