Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2007 07:11

9 листопада

1872 — у селі Крогулець на Тернопільщині народився український письменник Богдан Лепкий. Навчався в університетах Відня та Львова. Викладав українську мову й літературу в Бережанській гімназії, згодом у Ягеллонському університеті у Кракові. Автор багатьох поетичних збірок, оповідань. Написав історичну трилогію "Мазепа". Помер 1941-го, похований на Раковецькому цвинтарі у Кракові.

1961 — місто Сталіно перейменовано на Донецьк. До 1924 року мало назву Юзівка — на честь англійського підприємця Джона Юза. 1869-го він заснував нове поселення на місці слободи Олександрівка Бахмутського повіту. Кажуть, спочатку місто кілька тижнів називали  Троцьк — на згадку про соратника Леніна Льва Троцького. Його справжнє ім"я — Лейба Бронштейн. Саме Троцький "залізною пролетарською рукою" встановлював радянську владу на Донбасі.

2001 — 12-річну Анніку Ірмлер із німецького міста Ґамбурґа визнано власницею найдовшого у світі язика. Враховували не лише довжину, а й те, наскільки його можна висунути з рота. Анніка висунула язик на 7 см. Для порівняння: середня довжина цього органа в людини становить 5 см.

Зараз ви читаєте новину «9 листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути