— Не вірю, що все це можна їсти, — каже 8-класниця столичної школи №239 Анастасія Ковтонюк. Прийшла на виставку пряникових будиночків у резиденції святого Миколая. Її відкрили в Національному заповіднику "Софія Київська".
46 будинків зробили з тіста, прикрасили горіхами, цукатами, мармеладом, печивом і карамеллю. Роботи розставили на столах та картонних підставках. У залі пахне ваніллю й корицею. Двоє школярів намагаються відліпити цукати, яким прикрашений дах будинку. Вчителька ляскає одного по руці.
— Коли дізналися про конкурс, зразу вирішили взяти участь, — розповідає 40-річна Людмила Курельчук, завідувачка дитячого садка "Подоляночка" в місті Славута Хмельницької області. Вона разом із 16 виховательками спекла на виставку 2-поверховий будинок із прапором України на балконі. Він стоїть на подвір'ї у формі карти України. Поряд, за столом, сидить святий Миколай і тримає перед собою лист. На ньому написано "Боже, Україну збережи".
— Після роботи зібралися вдома в однієї виховательки й почали працювати. Спочатку зробили паперовий макет. Планували спекти невеличкий будиночок, та він вийшов удвічі більшим. Використали 9 кілограмів борошна, 3 літри меду та 12 яєць. Продукти не купували. Кожен приносив те, що мав удома. Стіни й дах робили з коржів, вікна — із цукерок "Дюшес". Розтоплювали їх на паровій бані й виливали тонким шаром, щоб застигли. Невістка однієї з колег удома пече торти на замовлення. Допомогла зробити фігурки коників та Святого Миколая.
Будинок робили 22 дні. Працювали з 18.00 вечора до півночі. Оздоблювати допомагали вихованці дитсадка. Як побачили будиночок, зразу ж хотіли щось відкусити, щоб спробувати. Хтось таки умудрився відкусити коникові хвіст. Довелося робити новий.
До Києва будинок везли розібраним.
— Деталі помістилися в чотирьох коробках, — каже Людмила. — Три влізли в машину, одну довелося везти поїздом. Величезну коробку несли дві виховательки. У метро їх двічі зупиняли. Міліціонери думали, що вибухівка. Розсміялися, коли побачили там підводу, коней та озерце із мастики.
24-річна Людмила Терно із Сум спекла на конкурс церкву, два будинки й вітряк. Композицію прикрасила плетеним тином, деревами, гілки яких усіяла квітами з безе.
— Робили з подругою Тетяною, — розповідає жінка. — Працюємо в дитячій художній школі. Таня — бухгалтер, я викладаю малювання. Після роботи моя квартира перетворювалася на кондитерську. Працювали чотири години на день. Справилися за тиждень.
Раніше робила будиночки з глини. З тістом працювала вперше. Спочатку намалювали ескіз. Вирізали лекала з паперу. За ними вирізали деталі з тіста. Замішували його шість разів. Більшість деталей вдалися з першого разу, деякі довелося переробляти. Невдалі досі ніяк не доїмо.
Фігурки робили із солодкої мастики. Розфарбовували олівцями з харчовими барвниками.
Найскладніше було привезти будиночок до Києва. Всі деталі запакували в ящики. Щоб нічого не поламалося і не покришилося, переклали ватою. Вже на місці все з'єднували. Склеювали айсингом — збитим із цукровою пудрою та крохмалем білком. Він міцно тримає. Пряникові будиночки довго не псуються. Їх можна споживати протягом року.
22 304 цукерки використали на оздоблення найбільшого пряникового будинку у світі. Його зробили торік в американському штаті Техас. Також використали 816 кг масла, 7 200 яєць, 3 265 кг борошна та близько 1,5 тис. кг цукру. Мав 13 м завширшки та 18 м завдовжки. Фасад будинку — із пряникових цеглинок. Працювали три місяці.
Коментарі