пʼятниця, 11 жовтня 2019 00:00

29 жертв сталінського терору відспівували священики трьох церков

Автор: RIVNEPOST.RV.UA
  8 жовтня перепоховали рештки закатованих у 1941 році в Дубенській тюрмі на Рівненщині. Тіла знайшли під час розкопок. Панахиду на місцевому цвинтарі відслужили представники Православної церкви України, Української греко-католицької та Римо-католицької церков
8 жовтня перепоховали рештки закатованих у 1941 році в Дубенській тюрмі на Рівненщині. Тіла знайшли під час розкопок. Панахиду на місцевому цвинтарі відслужили представники Православної церкви України, Української греко-католицької та Римо-католицької церков

8 жовтня у місті Дубно на Рівненщині перепоховали рештки 29 жертв сталінських репресій. Тіла виявили у червні під час розкопок на подвір'ї колишньої тюрми.

— У черепах є кульові отвори, інші кістки мають переломи, — каже директор меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета, 46 років. — За висновком антрополога, який проводив дослідження, рештки належали людям, які останній прижиттєвий час перебували у вологому приміщенні. Швидше за все їх тримали в Дубенській тюрмі. Найстаршій жертві 57 років, наймолодшій — 17.

Щоб ідентифікувати тіла, історики почали шукати документи, пов'язані з розстрілами в Дубно. Серед архівів Народного комісаріату внутрішніх справ виявили інформацію про знищення понад 400 людей 24–25 червня 1941 року — перед відступом радянської армії з міста. Припускають, що інші могили закатованих розташовані під будівлями в'язниці, які звели після розстрілів. Частину могли викопати і вивезти під час прокладання комунікацій.

Дослідники знайшли звіт, складений німецькими військовими під час огляду тюрми. Вони 1 липня 1941-го виявили ще не похованих жертв.

"Удалося встановити сліди наруги над ув'язненою жінкою, яку зґвалтували після розстрілу, — йдеться в документі. — Про це свідчить те, що нижня частина живота в жінки була оголена, одяг задертий догори, ноги розсунуті під кутом, характерним для здійснення статевого акту. А в піхві знайдені сліди сперми. Про те, що жінку зґвалтували вже після розстрілу, свідчить положення ніг. Якби її розстріляли після статевого акту, то ноги прийняли б інше положення — характерне для смертельної агонії".

Усіх поховали на місцевому цвинтарі. Відомо, що серед них були не лише українці, а поляки та німці. Тому панахиду провели священнослужителі Православної церкви України, Української греко-католицької та Римо-католицької церков.

Зараз ви читаєте новину «29 жертв сталінського терору відспівували священики трьох церков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути