Ексклюзиви
вівторок, 18 жовтня 2011 07:00

25 тисяч доларів коштує дельфін на чорному ринку

В Україні заборонили виловлювати дельфінів, афалін і морських свиней із будь-якою метою. Такий наказ терміном на три роки видало Міністерство екології та природних ресурсів. Цих китоподібних занесено до Червоної книги.

— До нас надходили звернення громадських організацій продовжити заборону, яка існувала три роки й закінчилася в березні. Ми її продовжили, — каже 53-річний Володимир Домашлінець із Міністерства екології та природних ресурсів.

В України існують три види дельфінів.

— Зараз вони на межі вимирання. Гинуть через забруднення морів, заплутуються в рибальських сітках, браконьєри розстрілюють. А ще їх виловлюють спеціально для дельфінаріїв, — каже Олексій Василюк, 28 років, заступник голови Національного екологічного центру. — В Україні 15 дельфінаріїв. У них перебувають 77 дельфінів. Легально утримують тільки в двох: науковому дельфінарії Карадагського заповіднику та державному океанаріумі Севастополя.

Офіційно дельфінів купують у двох країнах — Японії та Мексиці. Вартість одного — $100 тис., плюс доставка. На чорному ринку України ціна виловленого з Чорного моря дельфіна— близько $25 тис.

— У комерційних дельфінаріях тварини швидко гинуть і тоді виловлюють нових. Довести це дуже важко, — говорить еколог. — Більшість дельфінаріїв — це не відгороджена ділянка моря, а споруда. Вода там зі звичайного водогону, в якій розбавлена до потрібної концентрації сіль. Містить багато хлорки. Якщо її не буде, то вода швидко зацвіте. У дельфінів від цього хвороби шкіри.

У природі дельфіни живуть до 30 років, у дельфінаріях — три, за словами Василюка. У басейнах вони не можуть спілкуватися між собою. Там рівні стінки, від яких відбивається звук і дельфінам боляче це чути. Годують мороженою рибою, це пригнічує природні інстинкти. Виступи по три-чотири рази на день не дають можливості розмножуватись.

У дельфінаріях коментарів не дають.

Зараз ви читаєте новину «25 тисяч доларів коштує дельфін на чорному ринку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути