Ексклюзиви
пʼятниця, 17 травня 2019 05:50

"2025 року повернемо рівень якості життя 2007-го"

Автор: NRCU.GOV.UA
  Соціолог Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Людмила ­Черенько: ”На вулицях стає більше дорогих автомобілів. Але це не означає, що стало краще жити. Проблеми в податковій системі й тіньовій економіці заважають ділити прибутки справедливо”
Соціолог Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Людмила ­Черенько: ”На вулицях стає більше дорогих автомобілів. Але це не означає, що стало краще жити. Проблеми в податковій системі й тіньовій економіці заважають ділити прибутки справедливо”

Україна посіла 62-ге місце серед 71 країни ­світу в рейтингу якості життя. Очолила його Данія. Польща на 35-му місці, ­Білорусь посіла 37-ме, Росія на 59-му.

Дослідження проводила міжнародна організація "Намбео". Оцінювали купівельну спроможність людей, безпеку, охорону здоров'я, вартість життя, житла, транспорт, стан навколишнього середовища.

— Це дослідження не точне, — каже 51-річна Людмила Черенько, соціолог Інституту демографії та ­соціальних досліджень імені Михайла Птухи. — Бо використовували цифри 2016–2017 років. За минулий рік по Україні дані матимемо у серпні.

Чому Україна так низько в рейтингу?

— Рівень безпеки знизила війна. Досі відчутний вплив обвалу гривні 2014-го. За іншими показниками все стабільно. З 2017 року ситуація з купівельною спроможністю почала покращуватися. Краще стало і з транспортом. Але тут маємо низьку оцінку порівняно з іншими країнами. Для українців транспорт — не найголовніша проблема. Більше турбує доступність охорони здоров'я, купівельна спроможність, соціальні проблеми.

Що заважає робити кращим життя в Україні?

— Рівень розвитку економіки не вирішує усіх проб­лем, але від цього багато чого залежить. Якщо зростають доходи, людям простіше забезпечувати себе всім необхідним, не сподіватися на державу.

Маємо зростання економіки на рівні 2–3% щороку. Цього замало. Навіть якщо темпи прискоряться, цього буде недостатньо для бідних.

На вулицях стає більше дорогих авто. Це не означає, що людям стало краще жити. Проблеми в податковій системі, тіньовій економіці. Вони заважають ділити прибутки справедливо.

Війна на рівень життя дуже впливає?

— Великі кошти з ­бюджету йдуть на утримання армії, озброєння. Страждають соціальні цілі. Значна частина територій не розвивається. Маю на увазі окуповані або ті, де триває війна. Внутрішній валовий продукт від цього стає меншим.

Під час війни активно формується промисловість, стає більше робочих місць. Доки зарано аналізувати, чи мала такі наслідки війна на Сході.

Як житимуть українці за 5–10 років?

— За роки незалежності Україні постійно не вистачало покращення рівня життя. Були внутрішні і зовнішні чинники. За останні два-три роки українська економіка почала рухатися вгору. Якщо так буде надалі, до 2025 року повернемо рівень якості життя 2007-го. Тоді він був найвищим за всю нашу історію. 2008-го Україну зачепила фінансова криза, за рік стався повний обвал економіки, потім стагнація. 2013-го почалася нова криза.

Зараз ви читаєте новину «"2025 року повернемо рівень якості життя 2007-го"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути