середа, 16 квітня 2014 14:11

Свіжі вироби з червоного дерева і старовинні ящики - репортаж з меблевої фабрики Шрі-Ланки
21

Фото: Олексій і Олександр ТЕБЕНКО

Кияни брати Олексій і Олександр Тебенко, подорожуючи Шрі-Ланкою, зазирнули на цілком звичне і для України виробництво, а саме - в невелику меблеву фабрику. "Отже, давайте дізнаємося, що таке оптимальне поєднання ціни, якості і широкий вибір колірних рішень по-шріланкійськи", - кажуть брати.

Всі роботи - чистий хендмейд.

Кожна меблева одиниця є чистим хендмейдом, в роботі бере участь мінімум електроінструментів. Як і в будь-якому іншому виробництві, диференціація трудової діяльності є запорукою якості, тому хтось все життя вирізає по дереву, хтось шурупи крутить, а хтось робить заміри. Ми відвідали лакофарбовий цех. Начальник виробництва тут - незаперечний авторитет. Вироби робляться в основному з червоного дерева, яке має відмінні властивості міцності.

Червоне дерево - гарантія міцності.

Основна маса виробів виготовляється з червоного дерева, яке володіє відмінними характеристиками міцності. Стиль всіх ланкійських меблів ми б охарактеризували як колоніальний, в ньому явно простежується спадщина численних країн-колоністів, які не одне сторіччя впливали на уклад тутешнього життя і культури, а надзвичайно гармонійне поєднання європейських і місцевих традицій є прекрасним прикладом толерантності ланкійців.

Вироби, яких немає в прайс-листах.

Контрасту кольорів тут домагаються шляхом використання різних порід дерева. А завдяки індивідуальному підходу, кожна квітка виходить унікальною. В принципі, це не межа, вирізають і більш хитромудрі ансамблі. Можна вирізати навіть цілу картину. Подібного ефекту можна домогтися за допомогою пензля і фарб. Є і стіл для гри в шахи, зроблений на високому рівні складності. Багато виготовлених тут речей ви не знайдете в каталогах і прайс-листах, бо вони робляться на замовлення, причому серед клієнтів дуже багато європейців, які обставляють цими меблями свої ланкійські житла. Вироби місцевого меблевого промислу, до речі, можна сміливо занести в розряд прекрасних, але трохи громіздких сувенірів, які можуть стати оригінальним доповненням вашого домашнього інтер'єру.

Машина для приготування рису є майже в кожній родині.

Стільці з цього ж гарнітуру тимчасово використовуються працівниками фабрики для сидіння під час прийняття їжі. У кутку столу стоїть рисоварка, машина для приготування рису. Подібне зустрічається практично в кожній в сім'ї, незалежно від фінансового благополуччя. Ми побачили також і запчастини для майбутніх столів або бюджетного протезування.

Гарантійний талон на санскриті.

В одному із старовинних ящиків ми знайшли стародавній гарантійний талон на такому ж древньому індійському мовою санскрит. Написи видряпані. Шрі-ланкійці розуміють символи, але прочитати що там написано не можуть, тому й на якісне сервісне обслуговування власнику тумбочок розраховувати не доведеться. У цьому ж ящику знайшлася картина з орієнтовно віком більше 150 років.

Зараз ви читаєте новину «Свіжі вироби з червоного дерева і старовинні ящики - репортаж з меблевої фабрики Шрі-Ланки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути