Ексклюзиви
субота, 06 червня 2020 10:20

Коліївщина: козаків і селян четвертували

Коліївщина: козаків і селян четвертували
Очолив Коліївщину запорожець Максим Залізняк. Картина Олега Шупляка "Коліївщина". Фото: arts.in.ua

Козацький загін Максима Залізняка 6 червня 1768-го вирушив із Холодного Яру під Чигирином в похід проти поляків. В Україні почалась Коліївщина.

Окрім сучасної Черкаської, Кіровоградської, Київської областей, Коліївщина охопила значну частину Брацлавщини, теперішнє Поділля, поширювалася на Лівобережжя. Епіцентром повстання було село Медведівка Чигиринського повіту на Черкащині. Очолив це повстання запорожець Максим Залізняк, а його найближчим сподвижником став сотник уманської надвірної міліції Іван Гонта.

1768-го польський король Станіслав Понятовський видав указ про зрівняння у правах католиків і православних. Конфедерати розпочали грабувати і катувати українців, нищити православні монастирі. Максим Залізняк зібрав загін повстанців і вже в червні вирушив у похід проти поляків. Біля Умані до них приєднався загін Івана Гонти Росіяни та поляки вирішили об'єднати свої зусилля вже в боротьбі проти українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасників повстання на Коліївщині четвертували та саджали на кіл

1768-го російські частини оточили повстанський табір і по-зрадницькому схопили керівників повстанців Залізняка і Гонту, а їхні загони роззброїли. Гайдамаків тисячами вішали, відтинали їм голови, садили на палі. Іван Гонта був страчений. Залізняка та інших учасників повстання судила Київська губернаторська канцелярія. Вони були засуджені до тілесного покарання - удари нагаєм, виривання ніздрів, випалення тавра на чолі й щоках і заслання на досмертну каторгу в Сибір.

Гайдамацькі загони Максима Залізняка та Івана Ґонти 3 червня 1768-го підступили до Умані. Наприкінці місяця розпочалася "Уманська різанина". Навесні з Мотронинського монастиря вирушила на північ до заселених частин Правобережжя ватага із 70 гайдамаків під проводом Залізняка.

Зараз ви читаєте новину «Коліївщина: козаків і селян четвертували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути