середа, 20 вересня 2017 22:50

"Пропадає скарб без господаря" - чому туристам важко потрапити у Свірзький замок
15

Свірзький замок
Фото: Анна Балакир
Свірзький замок
Свірзький замок
Свірзький замок
Свірзький замок

Свірзький замок - один з найкрасивіших у Західній Україні та один з найменш наділених увагою туристів та держави. Він розташований у селі Свірж Перемишлянського району Львівщини. Це за 40 хв. їзди маршруткою від обласного центру.

Автор: Анна Балакир
  Свірзький замок
Свірзький замок

Інформацію про години та формат роботи замку годі шукати на центральній брамі.

"Він не працює. Та що там дивитися? Одна завалюха", - говорять дві літні жінки, що йдуть зранку в неділю на церковну службу.

"На вихідних - зачинено, - каже сторож, що з'являється на стежці у підніжжі замку. - Тут теж люди живуть, відпочивати хочемо".

За чверть години біля брами збирається до 10 туристів - приїхали з інших регіонів, говорять російською. Охоронець відкриває на півгодини ворота за "пожертву на розвиток музею". І вказує на прозору скриньку з відповідним написом.

Автор: Анна Балакир
  Свірзький замок
Свірзький замок

Верхній двір замку - це круглий барвистий квітник, крислатий горіх, невелика тераса та затишний простір, оточений невисокими стінами колись житлових будівель. Над центральною брамою вирізьблений рік побудови - 1530. Замок заклали українські шляхтичі, брати Андрій та Мартин Свірзькі. У радянські часи тут зробили школу трактористів. Потім передали на баланс Спілки архітекторів.

"Тут почали робити базу відпочинку для художників. Потім Союз накрився, і все застигло", - говорить охоронець.

Читайте також: "На цьому місці хотіли поставити базар", - унікальну Дрогобицьку солеварню можуть продати

Про останню перебудову свідчать коридори з однаковими кімнатками. Всередині кожної - дерев'яні сходи, що ведуть на антресолі. За боковими дверима - облаштовані під вбиральні приміщення, обкладені плиткою.

В окремих залах, яких оминуло перепланування, збереглося старе дерев'яне перекриття стелі, викладений візерунками паркет та каміни.

Автор: Анна Балакир
  Свірзький замок
Свірзький замок

Замок має нижнє подвір'я. По центру - кам'яний колодязь, накритий дерев'яною лядою.

"Залазити, ставати не можна. Провалитеся - 20 метрів глибини і льодяна вода", - попереджає сторож.

Автор: Анна Балакир
  Свірзький замок
Свірзький замок

"Якби це дати у господарські руки, можна було би зробити надзвичайний туристичний об'єкт. Цю кімнату я би перелаштував у готельні покої. Під стелею розвісив би пучки сухих макових голівок для дизайну, - заходить до однієї з кімнат зі старим каміном турист, що приїхав на велосипеді. Виглядає з вікна розміром з аркуш паперу. - Крім красивого замку, є фантастичний краєвид прямо на озеро, ліс, горби. Пропадає скарб без правильного господаря".

Автор: Анна Балакир
  Свірзький замок
Свірзький замок

Навколо замку на пагорбах розкинувся парк з яблуневим садом. Навколо в'ється асфальтна доріжка для прогулянок. Замок дугою омиває ставок. Поруч стоять залишки порохової вежі та церква, збудована у стилі ренесансу. Однак після сучасних ремонтів та встановлення металевого куполу, храм втратив первинний вигляд.

Автор: Анна Балакир
  Порохова вежа
Порохова вежа
Зараз ви читаєте новину «"Пропадає скарб без господаря" - чому туристам важко потрапити у Свірзький замок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути