Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2019 20:24

Мережу шокували фото занедбаного костелу XVIII ст. на Львівщині
11

Костел Святого Якова знаходиться у селищі Краковець, Яворівського району на Львівщині
Фото: facebook.com/anna.gerych
Храм, який спочатку видається справжнім шедевром архітектури, у дійсності виявляється суцільною руїною
Костел Святого Якова був побудований в 1785-1787 роках на кошти воєводи Ігнатія Цетнера
Виконана святиня в неокласичному стилі з каменю за проектом знаменитого архітектора Доменіко Мерліні.
У радянські часи храм був перебудований на виробниче приміщення заводу

У мережі показали як виглядає занедбана пам'ятка архітектури XVIII ст. Костел Святого Якова у селищі Краковець, Яворівського району на Львівщині. Фото на своїй сторінці в Facebook опублікувала журналістка Анна Герич.

Храм, який спочатку видається справжнім шедевром архітектури, у дійсності виявляється суцільною руїною. Вікна вибиті, аварійний дах.

Костел Святого Якова був побудований в 1785-1787 роках на кошти воєводи Ігнатія Цетнера. Споруджений він на місці дерев'яного костелу, заснованого в 1425 році. Виконана святиня в неокласичному стилі з каменю за проектом знаменитого архітектора Доменіко Мерліні.

У 1846 р. костел мав сім вівтарів. Фасад був прикрашений портиком з колонами Іонічного ордера, фриз покритий кам'яними гірляндами, на фронтоні розташовувалися барельєфи, а з боків збереглися ніші для статуй. Стіни були покриті зображеннями з життя святих, які не збереглися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівщині руйнується унікальний храм ХVIII століття

Костел сильно постраждав під час II Світової війни. 1939 року святиня зазнала пожежі. У радянські часи храм був перебудований на виробниче приміщення заводу. Зі здобуттям Україною незалежності, костел так і не вдалося відремонтувати: на сьогодні святиня перебуває в покинутому стані. Натомість місцеві римо-католики моляться у новій, прибудованій до костелу каплиці.

Краковець вважається заснованим 1320 року, хоча перша документальна згадка про нього датується 1423 роком. У 1425 році отримав магдебурзьке право. Відомий Краковець також і тим, що тут у 1907 р. народився головнокомандувач УПА Роман Шухевич (за іншими даниим - у Львові), пам'ятник якому встановлений у центрі селища.

Палац князів Санґушків у Ізяславі Хмельницької області може зникнути. Хоч споруда перебуває під охороною держави, жодних реальних кроків щодо реставрації чи хоча б належних протиаварійних робіт не зроблено. Унікальний палац, який займає не одну сотню квадратів, поріс чагарниками.

Зараз ви читаєте новину «Мережу шокували фото занедбаного костелу XVIII ст. на Львівщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути