понеділок, 28 травня 2018 18:47

Розвалюється старовинний замок
4

Ізяславський замок перебуває в аварійному стані
Фото: facebook
Ізяславський замок перебуває в аварійному стані
Ізяславський замок перебуває в аварійному стані
Ізяславський замок перебуває в аварійному стані

Палац князів Санґушків у Ізяславі Хмельницької області може зникнути

"Хоч палацовий комплекс в Ізяславі – унікальна споруда, яка перебуває під охороною держави, жодних реальних кроків щодо реставрації чи хоча б належних протиаварійних робіт не зроблено.

Унікальний палац, який займає не одну сотню квадратів, поріс чагарниками. Знаю лише, що у 2006 році були виділені бюджетні кошти на протиаварійні роботи та розчищення завалів. На практиці тоді на першому поверсі лише забрали будівельні завали та висипали їх на купу перед головним фасадом.

Жодних протиаварійних робіт так і не провели. А пам'ятка руйнується. Абсолютно нічого для реального порятунку палацу ані з боку міської влади, чи управління культури області, чи інших державних пам'яткоохоронців не зроблено", - каже голова Товариства культурної спадщини "Заслав'є" Володимир Федотов, повідомляє "Є.ua".

Другий рік поспіль громадські активісти оголошують акцію "До Сангушків на толоку".

"От-от повністю обвалиться одна зі стін палацу. Ще позаминулоріч обвалився південно-східний кут будівлі. Але ця подія, на жаль, не викликала суспільного резонансу, також не стала предметом турботи відповідальних осіб органів державної влади та місцевого самоврядування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 146-річну фортецю продають за $840 тис.

На сьогодні, коли ми вирізали чагарники, якими заріс східний фасад північного палацу, бачимо, що стіна по всій довжині другого поверху нахилилася під кутом. Сумніваюся, що вона вистоїть хоча б до кінця року. Якщо вона завалиться – вважайте пів палацу нема", - каже Федотов.

Павло Карла Сангушка став власником Заслава на початку ХVІІІ століття. Він розпочав відбудову міста.

"Палац пов`язаний з ім'ям Крістофа Шафрата – відомого композитора доби пізнього бароко, який був вчителем у дітей Сангушків. Власне, свого часу, до побудови нового палацу, усе зосереджувалося життя тодішнього маєтку зосереджувалося саме тут", - каже Федотов.

12 квітня, стався обвал найбільш аварійної частини Поморянського замку в Золочівському районі на Львівщині. Замок був одним з улюблених володінь польського короля Яна Собєського. Обвалилась стіна східного крила, яка кілька місяців перебувала у критичному стані.

Зараз ви читаєте новину «Розвалюється старовинний замок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути