четвер, 31 січня 2013 21:17

"Якщо зруйнувати мінарети, то впаде весь собор" - охоронці не виганяють котів зі Святої Софії
31

Собор Святої Софії став музеєм у 1935 році
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Місцеві розповідають, що якщо зруйнувати мінарети, то впаде весь собор

Давно мріяла побачити Собор Святої Софії. Заради нього і приїхала у Стамбул. Відразу після прильоту закидаю речі в готель і прямую до Айя Софії. Поки я шукала музей, вже стемніло, тому екскурсію довелося відкласти на наступний день.

Свята Софія відчиняє двері туристам о 10:00. Близько 11 години ранку біля входу вже була чимала черга туристів. Поки ми досить швидко рухалися до каси, кілька разів підходили місцеві і пропонували послуги екскурсовода. Також можна взяти аудіогід.

Вхідний квиток коштує 25 лір (близько 125 гривень). Понеділок — вихідний день. Туристів пропускають через "рамку" перед входом на територію музею. Біля самої будівлі собору чимало древностей — уламки колон, надгробків, плит.

Зовні собор нагадує нагромадження куполів та якихось незрозумілих форм,але коли заходиш всередину, то розумієш, чому Свята Софія вважається четвертим у світі музеєм рівним масштабу собору Святого Павла у Лондоні чи собору Святого Петра у Римі.

Свята Софія була православним собором Візантійської імперії. У 1453 році султан Мехмед ІІ завоював Константинополь. До собору добудували чотири мінарети і Софія стала мечеттю Османської імперії. Перший президент Туреччини Мустафа Кемаль Ататюрк зробив мечеть музеєм. З фресок і мозаїк зчистили шари штукатурки, тому тепер на стінах храму можна побачити зображення Ісуса Христа та Богоматері і цитати з Корану на чотирьох великих щитах овальної форми.

"Якщо зруйнувати мінарети, то впаде весь собор. Їх спеціально так побудували. На випадок захоплення Стамбула і щоб Айя Софія більше не могла бути православним храмом" - розповідає студент-історик Рамазан.

Висота собору - 55,6 метра. Діаметр купола — 31 метр. Доволі низько над підлогою висять числені люстри. Дух перехоплює, коли дивишся вгору на склепіння собору.

З верхньої галереї собору, куди веде пандус, відкривається чудовий вид на центральний неф і головний купол.

Фотографувати у музеї можна з обмеженнями. Фрески і мозаїки треба знімати без спалаху.

Здивувало, що у соборі були коти. Кілька вгодованих кішок сиділи біля прожекторів вівтарної частини. Решта спали на лавочці для туристів. Охоронці їх не чіпали. А туристи відразу втрачали цікавість до символу "золотої доби" Візантії і всю свою увагу переключали на котів. Ті ніяк не реагували на фотоспалахи та ігнорували настирливих іноземців.

На території музею працює кілька сувенірних магазинчиків та кафе. Туалет безкоштовний.

Біля Святої Софії розташовані бані Роксолани, церква Святої Ірини та палац султанів Топкапи. Трохи далі знаходиться Голуба мечеть.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо зруйнувати мінарети, то впаде весь собор" - охоронці не виганяють котів зі Святої Софії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути