понеділок, 21 січня 2013 01:05

У палац султанів Долмабахче треба заходити в бахілах
26

Годинникова вежа
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Палац Долмабахче
Північні ворота

Долмабахче — розкішний палац османських султанів у Стамбулі, побудований у 1853-му році у стилі барокко.

Перед палацовим комплексом стоїть висока вежа з годинником. Щоб потрапити до кас, потрібно пройти через "рамку", але складається враження, що це проста формальність.

Квиток коштує 40 лір (близько 200 гривень). Якщо ви не плануєте заходити в гарем, то тікет обійдеться дешевше, але його варто побачити. Можна розплачуватися не тільки місцевою валютою, але й доларами та євро.

Вхід на територію комплексу проходить через головні ворота. Далі перед самим палацом є невеличкий сад з фонтаном. Було незвично бачити троянди та пальми під снігом, який якраз напередодні випав у Стамбулі.

Прогулятися палацом самотужки не вдасться. Туристів збирають у групи — англо та турецькомовну. Заходити усередину можна тільки у бахілах. Їх безкоштовно роздають при вході. Так бережуть килими, якими встелена підлога палацу. Фотографувати заборонено.

Екскурсоводи водять залами Долмабахче і розповідають історію палацу. Усередині доволі прохолодно. Найбільше вразили зал послів із розстеленими шкурами ведмедів та зал для урочистих церемоній із люстрою, яка важить 4,5 тони. Це подарунок королеви Вікторії. Від побаченого аж дух перехоплює.

На стінах палацу висить багато картин, серед яких чимало творінь уродженця Феодосії Івана Айвазовського.

Щоб потрапити у гарем потрібно прогулятися від головного палацу уздовж Босфору і заростей бамбука. Там смеха ідентична — при вході натягуєте на взуття бахіли і чекаєте поки набереться група. Фотографувати також не можна.

В одному із залів є ліжко на якому помер Мустафа Кемаль Ататюрк — перший президент Туреччини. Воно застелене великим прапором країни. Він жив у Долмабахче після падіння монархії. Годинник у кімнаті Ататюрка досі показує час його смерті — 9:05 ранку.

На території Долмабахче є безкоштовний туалет для туристів і кафе, де можна випити кави, чаю і перекусити.

Також варто погуляти територією комплексу, щоб побачити фонтани, північні та східні ворота та помилуватися видом на Босфор.

Зараз ви читаєте новину «У палац султанів Долмабахче треба заходити в бахілах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути