неділя, 20 січня 2013 20:19

"Мілевський — хороший гравець, але "Бешикташу" він не потрібен"
21

Стадіон "Бешикташа" "Іненю" побудований у 1947 році
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
"Іненю" - єдина у світі арена, з якої видно два континенти — Європу та Азію

Якщо будете у Стамбулі, обов'язково сходіть на футбол. Воно того варте. Особисто я стрибала від радості, коли виявилося, що моя відпустка співпадає з часом проведення останнього перед зимовою перервою футбольного туру у турецькій Суперлізі. Більш того, я потраплю на матч "Бешикташа". Навіть крім "чорних орлів" у Стамбулі є на кого подивитись - "Фенербахче", "Галатасарай", "Касимпаша" та "Істанбул ББ", але у "Бешикташа" є унікальний стадіон. "Іненю" - єдина у світі арена, з якої видно два континенти — Європу та Азію.

Отож "Чорні орли" приймають у своєму гнізді "Кайсериспор" - міцного горішка під керівництвом Роберта Просінечкі. Інтересу матчу додає той факт, що "Бешикташ" активно цікавиться Артемом Мілевським. Звісно, якщо вірити інтернету та агентам футболіста.

Трамваєм доїжджаємо до кінцевої станції - Кабаташ. П'ять хвилин пішої ходи і ми вже бачимо прожектори "Іненю". Фотографуємося на фоні двох великих чорних орлів, які нависли над входом для преси. Турецькою це місце зветься "Protokol". Видно, що стадіон старий, навіть древній. Мабуть, ще пам'ятає козаків.

"Іненю" вже пережив одну реконструкцію. Мабуть, саме 2004-го на арені з'явився дах над трибунами. Незабаром на стадіон знову чекає покращення. А от зносити його ніхто не буде — не можна. "Іненю" належить до історичної частини Стамбула. Варто тільки перейти дорогу і ви опинитися у розкішному Долмабахче — палаці султанів.

Рівно о 10 годині ранку каси починають продавати квитки. З покупців тільки ми двоє. Віконечка розташовані дуже низько над землею. Я ледь не на коліна стаю, щоб придбати тікети. Беремо найдешевші — по 35 лір. Це близько 175 гривень. Клубний музей у день матчу не працює, а фан-шоп ще зачинений, тому прямуємо в Долмабахче, потім на площу Таксім і вулицю Істікляль. Це те що турист обов'язково має побачити у Стамбулі. Повертаємось до "Іненю" за дві години до гри.

На підступах до арени можна купити клубну атрибутику. Серед розмаїття шарфиків побачила навіть знайому букву "Д". Останнім часом київське "Динамо" успішно грало з "чорними орлами". Місцеві пам'ятають 1:8 від киян в 1/16 фіналу Ліги Європи, але згадують ті результати швидше з посмішкою, ніж зі сльозами.

Вболівальники "Бешикташа" йдуть на матч з клубними шарфиками та палаючими очима. Видно, що всі з нетерпінням чекають гри. Колона фанатів зайняла половину дороги і з піснями та запаленими фаєрами під звуки сирен автомобілів попрямувала на "Іненю".

"Ти точно хочеш на матч? — питає стурбована подруга — а ти помітила, що крім нас на стадіон йдуть одні чоловіки? Так дівчата є, але вони зі своїми хлопцями або чоловіками".

Відповідаю, що дороги назад нема і ми вже купили квитки. Не пропадати ж їм?

Із потрібним сектором ми вгадали з першого разу. Далі — перевірка квитків і речей. З тікетами все в порядку. Дівчина-стюард дуже ретельно оглянула вміст наших сумок, але нічого підозрілого не виявила. На землі помітила картонну коробку, а в ній з десяток різнокольорових запальничок. Це конфіскат.

Пошук місця виявився складнішим через те, що на матчах "Бешикташа" ніхто не сидить. Принаймні на трибунах за воротами так точно. А ми опинилися якраз серед найпалкіших вболівальників.

До матчу менше години. Команди розминаються на полі. Фани скандують імена гравців "Бешикташа" - "Голошко", "Сівок", "Тораман", "Алмейда". Ті підбігають до трибуни і кожен своїм фірмовим жестом вітає вболівальників, а потім повертається до розминки. Вперше таке бачила. Шкода, що у нас так не заведено. Але то були ще квіточки.

По-перше, турки весь матч провели на ногах. По-друге, фанати ні на хвилину не змовкали — стрибали, аплодували, махали шарфиками, співали, кричали, влаштовували переклички між секторами і дуже емоційно реагували на кожен ігровий епізод. Особливо на падіння гравців суперника у штрафному майданчику "Бешикташа". Ще вони багато курили, хоча сама бачила знак, що робити цього на стадіоні не можна. А от пива чи іншого алкоголю я не помітила. У перерві матчу турки грілися чаєм. Також за весь матч ніхто не запалив жодного фаєра.

"Фанати "Бешикташа" - дуже креативні. Ми постійно придумуємо різні штуки, як вболівати за команду, а вболівальники інших клубів потім повторяють за нами. Нам потрібно брати з них за це гроші", - жартує Деніз, прихильник "Чорних орлів".

Гра розпочалася із національного гімну Туреччини. Диктор оголосив лише імена гравців "Бешикташа". Можу собі уявити, якби вболівальники освистали футболістів "Кайсериспора".

Рахунок у матчі був відкритий наприкінці першого тайму, але весь час команди показували змістовний футбол на досить високих швидкостях. Ходити пішки по полю їм би не дозволили фанати. "Кайсериспор" грамотно захищався, всі потуги господарів розбивалися об захисні редути гостей, доки Філіп Голошко на 42-й хвилині не відкрив рахунок у матчі. Нападник відсвяткував гол танцем Gangnam Style. Куди ж без нього? Другий гол на рахунку Томаша Сівока.

У другому таймі Олдай Сахан довершив розгром "Кайсериспора". А гол престижу Пабло Моуче, здається, ніхто з фанатів "Бешикташа" навіть не помітив. Я лише з подивом зауважила, що рахунок на табло став 3:1.

Після фінального свистка вся команда підходила до кожної трибуни і дякувала вболівальникам за гру. Коли гравці підійшли до нашого сектора, то обнялися за плечі і почали разом з фанатами співати пісню. Дуже душевний момент.

Ми були до смерті замерзлі, але сповнені емоцій від побаченого. Після матчу наші сусіди тиснули нам руки і вічливо прощалися. За весь матч ніхто не проявляв жодної ворожості. Один з вболівальників взагалі дав подрузі свій шарф, бо та дуже замерзла. Шкода, але після матчу його довелося повернути власнику.

Назад в готель ми поверталися у переповненому трамваї. Вболівальники співали гімн "Бешикташа" і стрибали від щастя. Склалося враження, що "чорні орли" виграли не рядовий матч чемпіонату, а якийсь трофей.

"Мілевський? Знаю такого футболіста. Він виступає за київське "Динамо" і збірну України. Такий високий. Він хороший гравець, але "Бешикташу" він не потрібен" - каже Мустафа, палкий прихильник "чорних орлів".

Можливо з приходом Мілевського в "Бешикташ" на "Іненю" буде більше вболівальниць, але Артему доведеться добре попрацювати, щоб і його прізвище скандували перед початком матчів.

Зараз ви читаєте новину «"Мілевський — хороший гравець, але "Бешикташу" він не потрібен"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути