четвер, 24 січня 2013 19:35

У палаці Топкапи продають сувеніри з Роксоланою
24

Палац Топкапи - Середні ворота
Фото: ФОТО: Ірина КОЗЮПА
Туристи стоять у чергах, щоб подивитися на скарби султанів

Топкапи — головний палац Османської імперії. За 400 років резиденції там проживали і правили 25 султанів. У середині XIX століття Абдул-Меджид І переїхав у палац європейського типу Долмабахче. Перший президент Туреччини Мустафа Кемаль Ататюрк зробив Топкапи музеєм.

Вартість вхідного квитка — 25 лір (близько 125 гривень). За тікет у гарем потрібно платити додатково при вході у приміщення. Взагалі палацовий комплекс займає чималу територію, тому краще приходити у Топкапи на весь день, щоб все добре роздивитися. Не заблукати і дізнатися більше цікавого допоможе аудіогід.

Вхід на територію палацу проходить через Середні ворота. Їх показують у турецькому серіалі "Величне століття. Роксолана". Далі охоронці перевіряють квитки, речі і самих туристів.

На території комплексу є чимало залів із експозиціями. І всіх їх варто побачити. Щоб подивитися на колекцію одягу султанів та коштовностей навіть довелося постояти в черзі.

В одній із скарбниць зберігаються персональні святі реліквії пророка Мухаммеда - золотий меч, лук, пучок волосся з бороди, відбиток ступні, срібний трон пророка. Також виставлені мечі перших чотирьох халіфів, ключ від воріт Кааби в Мецці.

У скарбницях Топкапи для огляду туристів виставлена зброя, ювелірні прикраси, посуд, ордени, годинники та султанські трони. Фотографувати експонати заборонено.

Найбільше вразив діамант "Кашікчі" - один з 22 найвідоміших алмазів світу. Має форму краплини і обрамлений золотою оправою з дрібними діамантами у два ряди. Також запам'яталася золота колиска для новонароджених принців.

У Топкапи розташовані кілька мальовничих павільйонів біля яких відкривається чудова панорама на Босфор і Стамбул. Тут туристи фотографуються найбільше.

У залах палацу також проходять тематичні виставки. Вдалося оглянути скарби Китаю. Вхід був безкоштовним.

На території комплексу є безкоштовні туалети і кілька кафе з чудовим видом на Босфор. Також туристи просто можуть посидіти і відпочити на лавочках.

У магазині сувенірів є чималий вибір подарунків на пам'ять. Особливо багато речей із Роксоланою, яку місцеві називають Хюррем — "весела".

По 34 ліри коштують подушка та напірник. Сумка із зображенням Роксолани та Сулеймана обійдеться у 50 лір. Футболки є по 39 та 27 лір. За 17 лір можна купити блокнот. На ліру менше - підставку для чашки.

Зараз ви читаєте новину «У палаці Топкапи продають сувеніри з Роксоланою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути