Ексклюзиви
понеділок, 27 березня 2006 15:39

Настя Лісовська колись переплюне Клеопатру

Автор: фото: УНІАН
  Молодшого сина Роксолани грає Георгій Хостікоєв
Молодшого сина Роксолани грає Георгій Хостікоєв

Учора Перший Національний канал почав показ 24-серійного фільму "Роксолана. Володарка імперії". Це продовження історії української дівчини Насті Лісовської, яка стала улюбленою дружиною турецького султана. Випуск фільму збігся з датою:

2006-го Роксолані виповнюється 500 років.

Презентація серіалу відбувалася в головному столичному телецентрі. Виконавиця головної ролі Ольга Сумська, 39 років, прийшла в діловому піджаку, короткій спідничці та чобітках, вишитих рожевими трояндами із зеленим листям.

— Я не вірю, що це нарешті сталося, — каже Сумська. — Стрічка пролежала на полиці три роки. "Укртелефільм" вимагав за неї від Держтелебачення 700 тисяч гривень, хоча серіал зняли коштом телекомпанії "Наше кіно".

Російськомовну версію серіалу показали вже на чотирьох російських каналах.

— Ця стрічка коштувала нам багато крові, — підтримує Сумську режисер Борис Небієрідзе, 63 роки. — Чиновники могли б зважити, що першу частину фільму дивився весь Крим. Кримчани бодай кілька слів по-українськи вивчили!

У першій частині фільму — 26-серійній — що вийшла 1997-го, Настя потрапляє в турецький полон, стає дружиною Сулеймана, допомагає вбити сина султана і домагається, аби спадкоємцем трону проголосили її сина Селіма. У другій — її син Баязет закохується у служницю матері й хоче відібрати трон у старшого брата. Його грає син Анатолія Хостікоєва Георгій, 24 роки. Сам Хостікоєв-старший грає султана. Зворушлива любов Сулеймана і Роксолани у фільмі продовжується на тлі війни Османської імперії з Персією та Сербією.

Зйомки тривали з 1999-го по 2003-й, зі значними перервами. За цей час Сумська встигла народити другу дочку.

— 2002-го, після народження Ганнусі, я не могла влізти в костюми! — зізнається вона. — Та вже за два місяці була у формі! Дитину годувала просто на знімальному майданчику.

Коли починалися зйомки, Георгій Хостікоєв навчався на другому курсі театрального інституту імені Карпенка-Карого.

— Я тоді ще зелений був, вчився на зйомках. Цікаво було працювати з батьком, — зізнається Георгій. Хлопець носить довге волосся до пліч та "східну" борідку. У телецентр він прийшов у червоній сорочці.

Дитину годувала просто на знімальному майданчику

— Я мріяв, щоб Гоша у мене дебютував, щоб я його відкрив. Але поки вийшов серіал, він встиг зіграти купу інших ролей, — розводить руками режисер.

Кінематографічна доля героя Хостікоєва-молодшого завершується трагічно.

— Остання сцена, де Баязет помирає на руках у Роксолани, снилася мені три ночі перед зйомками, — зітхає Сумська.

Фільм знімали у павільйонах студії "Укртелефільм" на Київщині та в Криму – в Лівадії, Алупці, Нікіті. У Стамбулі працювали мало. Година оренди палацу Топкапи коштує $6 тис. Проте "Нашому кіно" вдалося домовитися про безкоштовну зйомку.

— Підійшла до склепу Хюрем-Султан, так у Туреччині називають Роксолану, і відчула, що тут лежить близька людина, — говорить Сумська. — Мало не розплакалася. Видовженим обличчям і карими очима я навіть трохи схожа на портрет Роксолани, що є у Стамбулі! — хвалиться актриса.

У стамбульському музеї коштовностей Сумську вразив улюблений діамант Роксолани, який подарував Сулейман. Камінь у 86 каратів, завбільшки з невеличке куряче яйце. А от одяг у Хюрем-Султан був скромний.

— Щоб ніщо не відвертало уваги від глибини цієї жінки, — пояснили акторці в музеї.

Після виходу першої частини серіалу на батьківщині Роксолани, в селі Рогатин на Івано-Франківщині, встановили чотириметровий пам"ятник Насті Лісовській. При створенні її образу використали фотокартку Сумської.

Алана-Бея, що плете інтриги проти Роксолани, зіграв чоловік Сумської Віталій Борисюк, 42 роки. На презентації він був у джинсовому костюмі.

— Уявіть лишень: дівчина з села володіла всією Османською імперією, — захоплено каже чоловік Сумської. — Якби за цей фільм взявся Голлівуд, Клеопатра відпочивала б!

За підрахунками Небієрідзе, на продовження серіалу про Роксолану пішло від $350 до $500 тис.

— Вибачте, що немає фуршету, — перепрошує гостей Сумська.

— Усе пішло на фільм, — сміється Борисюк.

Зараз ви читаєте новину «Настя Лісовська колись переплюне Клеопатру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути