
26-річного Маркіяна та 21-річну Ірину Лопачаків зі Львова запросили до Парижа товариші. З ними подружжя познайомилося торік у молодіжному таборі в Карпатах. До Франції Маркіян з Іриною вирушили зі свого міста — підсіли в автобус "Київ—Париж". Квиток в один бік обійшовся у 600 грн за особу.
— Виїхали ми у вівторок увечері о 19.00, а в четвер о 7.30 стояли на автовокзалі у Парижі, — розповідає Маркіян.
У Франції Лопачаки зупинилися у 3-кімнатній квартирі бабусі їхнього товариша 26-річного Тібу. Сам хлопець винаймає однокімнатне помешкання за 400 євро на місяць.
— Ми занесли речі і відразу поїхали на цвинтар Монпарнас. Там похований Симон Петлюра, — розповідає Ірина. — Звідти вирушили до Ейфелевої вежі.
Французи купили гостям тижневі проїзні на всі види транспорту за 18 євро. Вони вигідніші. Бо разовий квиток обійдеться у 1,40 євро. Самі Ірина та Маркіян практично ніде не їздили. Друзі уклали графік чергування — показували гостям місто і запрошували їх на обід.
Першого дня українців покликала в гості мати Тібу 52-річна Женев"єв.
— Пригощання почалося з аперитиву, подібного до нашого лікеру, — пригадує Ірина. — До нього подали кекси, горіхи та воду. Французи взагалі п"ють багато звичайної води з-під крана. У всіх кафе на кожному столику обов"язково стоїть пляшка з водою.
Потім пані Женев"єв подала велику тацю з салатом із креветок, червоної риби, сиру, ананасів і грейпфруту під соусом з оливкової олії та оцту. Господиня також принесла картопляне пюре і м"ясо зі сметанним соусом. Після обіду на стіл поставили вино та сири трьох видів із пліснявою. А на десерт пригощали тортом із бізе, горіхами та фруктами.
За упаковку маринованих слимаків заплатили 7,5 євро
Наступний ранок розпочався з візиту іншого знайомого — 21-річного Сельвена.
— Нас розбудив дзвінок о сьомій ранку. З"ясувалося, що парижани снідають рано, о восьмій, — розповідає Маркіян, — і Сельвен прийшов нас годувати. Він приготував салат із кукурудзи, маринованої спаржі, тунця та сиру. Усе це заправив оливковою олією та посипав зеленню.
Об одинадцятій французи п"ють чай або каву з круасанами. У кафе горнятко кави, як і один круасан, коштує 2,5 євро, а чаю — не менше 4 євро.
— Після дванадцятої години знайти круасани в місті складно. Їх розкуповують на ланч, — зазначає Ірина. — Ми привезли до Парижа українські вироби з фруктовим джемом. Французам вони дуже засмакували. Адже їхні традиційні ласощі не містять начинки.
Обідають у Парижі о 15.00. Зазвичай у цей час їдять картоплю, м"ясо та салати. У кав"ярні такі наїдки можна замовити за 10 євро.
У наступні дні Ірині та Маркіяну довелося готувати самим. Щоб не витрачати багато часу на кухню, подружжя купувало морожену картоплю фрі по 1,7 євро за кг та сосиски або сардельки. Їли довгі батони-багети по 0,70 євро.
— Одного разу ми скуштували маринованих слимаків. Тібу порадив купити їх у супермаркеті, — пригадує Маркіян. — За упаковку, у якій було 24 штуки, заплатили 7,5 євро.
— Слимаковий смак, — продовжує чоловік, — нагадує гриби. А ось жаб"ячими лапками посмакувати не вдалося. Для парижан вони такий самий делікатес, як і для нас. Його готують лише в кількох ресторанах міста.
Лопачаки привезли додому вино та різні види сирів. Розповідають, що за день французи випивають пляшку цього напою та з"їдають півкілограма сиру.
— Ми купили як дорожче вино — за 20–25 євро, так і дешевше, за 3–5 євро. Хоча наші друзі зауважували, що це не вино. Там п"ють тільки дороге, — пояснює Ірина. — Зате в паризькому супермаркеті бачили нашу горілку "Неміров" по 17 євро. Ми вчили французів її пити. Хлопці пробували розводити алкоголь водою. Ми пояснювали, що це неправильно. А вони потім нарікали, що всередині все пече, — сміється жінка.
Із сувенірів подружжя привезло брелоки по 0,35 центів та футболки по 2,5 євро. У музеях та на Ейфелевій вежі Лопачаки обміняли в спеціальних автоматах два євро на сувенірні монети з викарбуваними визначними місцями.
Коментарі