пʼятниця, 17 лютого 2012 07:45

У гіпсових печерах зараз плюс 11 градусів

Автор: фото З САЙТА www.mlynky_atic.panoramio.com
  У печері Млинки біля тернопільського села Залісся  багато жовтих та сірих кристалів.  Торкатися до них туристам не дозволяють,  щоб не поламали
У печері Млинки біля тернопільського села Залісся багато жовтих та сірих кристалів. Торкатися до них туристам не дозволяють, щоб не поламали

— У печері Млинки зараз сезон екскурсій, — каже 42-річний Борис Гора, спелеолог із міста Чортків на Тернопільщині. Живе у селі Залісся, неподалік печери. — Лише останні пару тижнів морози в мінус 25 людей відлякали. То у вихідні приїжджають не повні автобуси, а чоловік 7-10. Якщо кияни взяли за місяць квитки, то не відмовляються.

У Млинках зустрічали Новий рік три групи туристів. Взимку у печері тепло, влітку — прохолодно.

— У печері в будь-яку пору плюс 9-11 й однаковий тиск. Температура залежить від глибини. Днями дивився передачу. Про печеру Чиуауа у Мексиці — 300 метрів під землею. Там — плюс 45, люди не витримують довше 5 хвилин.

Плюсова температура в усіх гіпсових печерах Тернопілля. Їх відомо понад сто, більшість — у Борщівському районі.

— Ходила з друзями у Млинки — море вражень, — розповідає тернополянка Олена Дутка, 23 роки. — Мусили попотіти — повзли по землі і пробиралися в розпорах, ніби в скелях. Там дуже гарно. Кристали — як великі корали, прозорі, жовті, сірі. Чіпати їх руками не дозволяють, бо легко зламати. Ростуть дуже повільно, сотнями років.

Довжина кристала — від міліметрів до десятків сантиметрів. Найгарніші — у неосвоєних районах. Без провідника у печери не пускають — металеві двері зачиняють на замок. Усередині кожної — вологість 80-100%. Але дихається легко. Місцями зі склепінь капає вода.

— Вузькі ходи-щілини зазвичай притаманні печерам Поділля, — говорить спелеолог-краєзнавець Олександр Дудар, 45 років. Між ходами є великі зали. Вони утворилися на перетині тектонічних тріщин. Їхня площа інколи сягає сотень квадратних метрів.

Мільйони років тому тут було Сарматське море. У ньому відклалися потужні товщі гіпсів. Вода повимивала у ньому різні форми. Утворилися тріщини. Суша піднялася й утворилися порожнини. Потім сформувалися сталактити, сталагміти, кристали.

Туристам давно доступні три печери. У Вертебі 5 тис. років тому жили трипільці. Це — єдина у світі печера-музей трипільської культури. Щоб побачити сталагміти, треба проповзти у вузький хід на животі.

У Кришталеву печеру на екскурсію водять навіть дітей. Млинки зі звивистими ходами — для екстремалів.

 

Найдовший хід має 234 кілометри

— Недавно львівський спелеоклуб "Циклоп" почав проводити екскурсії у печеру Оптимістичну, — каже Борис Гора. — Вона занесена до Книги рекордів Гіннеса як найдовша гіпсова печера у світі. Має 234 кілометри.

За загальною довжиною ходів вона третя. Перша — вапнякова Мамонтова у Штатах майже 600 км завдовжки. Побачити інші печери можна лише у складі експедицій. Туди запрошують усіх.

— Біля села Стрілківці є печера Озерна на 130 кілометрів, — говорить Олександр Дудар. — Її також називають Голубі озера. Третина її — водойми. Можна наступити у воду і не помітити — така тиха. А ось — кілометрова печера, яку випадково відкрили ми, працівники музею, — показує на карті місцину між Оптимістичною та Озерною. — Назвали її Музейною. Зараз вхід замулило, шукаємо обхідний шлях.

 

Зараз ви читаєте новину «У гіпсових печерах зараз плюс 11 градусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути