четвер, 04 травня 2017 05:40

Про хлорування води попереджають у новинах

Автор: REUTERS
  Туристи відвідують колишній блокпост ”Чарлі” на Фрідріхштрассе в Берліні. Він працював після зведення Берлінської стіни
Туристи відвідують колишній блокпост ”Чарлі” на Фрідріхштрассе в Берліні. Він працював після зведення Берлінської стіни

У Берліні, як і у всій Німеччині, можна розпивати ­алкогольні напої в публічних місцях. Деякі німці роблять це навіть у громадському транспорті. Найчастіше п'ють пиво.

Курять багато. Пачка цигарок коштує близько 5 євро. Подекуди молодь порушує закон — курить на наземних станціях метро. Це заборонено з 1977-го. За порушення — штраф 15 євро.

Старші за 50 років відвідують клуби та носять пірсинг. Не вважають, що молодим можна бути лише до певного віку. Трапляються люди передпенсійного віку з кількома проколами у вусі, в шапці з логотипом "Рамштайн" (­німецький метал-гурт. — ГПУ) та в "Мартінсах" (черевики на зразок армійських, але з м'якшою підошвою, популярні серед молодіжних субкультур. — ГПУ). Ходять в андеграундні клуби слухати дабстеп (жанр електронної музики. — ГПУ).

Молодь одягається не по сезону. Навіть при мінусовій температурі носять осінні чоботи. Та здебільшого — ­кросівки на босу ногу, кеди або літні туфлі з теплими шкарпетками. Одяг — короткі куртки та рвані джинси.

У місті немає засилля реклами, розтяжок чи білбордів. Усе дуже охайно та ненав'язливо. У метро обмаль рекламних наліпок, їх немає на дверях та вікнах вагонів.

У Берліні два види метро: наземне і підземне. На станцію прибувають потяги, які курсують у різних напрямках. Квиток можна придбати на пероні в автоматі. Коли їздиш містом, здається, що контролерів немає. Проте безбілетників все ж час від часу ловлять. Штраф — 60 євро.

Популярна вулична страва кебаб коштує 3,5 євро, кава з молоком — 1,2–2 євро. Вигідніше взяти щось у супермаркеті й розігріти в хостелі чи квартирі. На 10 євро можна закупити продуктів на двох на день. Вегетаріанські продукти мають маркування у вигляді двох листочків. Навіть у маленьких магазинах можна купити соєве молоко, бургери з тофу, соєві котлети та різні снеки.

Двомісний номер в хостелі можна знайти за 1000 грн, ліжко в чотиримісному обійдеться в 300 грн.

Громадський транспорт не дешевий. Квиток на дві ­години на всі види коштує 2,7 євро. Проїзний на весь день — 6,9 євро. Якщо приїхали з друзями, краще купувати груповий квиток до п'яти осіб за 16,9 євро.

Німці в побуті турботливо ставляться до природи. Надають перевагу біоїжі, екотранспорту. Сортують сміття. Держава заохочує енергозбереження, перехід на альтернативні джерела енергії: вітру та сонця. У під'їздах і на вулицях стоять датчики світла, щоб економити електрику.

У Берліні півміста їздить на велосипедах навіть узимку. Столиця Німеччини пронизана велодоріжками. Дороги гарно промарковані. Є світлофори для двоколісних. По місту багато зручних автоматичних пунктів велопрокату. Вартість оренди — 8–10 євро на день. Німці їздять на простих двоколісних велосипедах. Рідко можна побачити велосипедистів у шоломах та спеціальному велоодязі.

Питна водопровідна вода не поступається якістю бутильованій з магазину. Водопостачання столиці забезпечується за рахунок ґрунтових вод. Хлорують воду дуже рідко, коли під час перевірок виявляють бактерії. Про це інформують через газети й новини.

Зараз ви читаєте новину «Про хлорування води попереджають у новинах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути