пʼятниця, 02 квітня 2010 16:09

Над Еверестом розвіють прах його першого підкорювача

Над Еверестом розвіють прах його першого підкорювача

Прах першого підкорювача гори Еверест (Джомолунгми), сера Едмунда Гілларі, розвіють над найвищою горою світу наступного тижня, повідомили колишні помічники сера Едмунда.

Наступного тижня на "дах світу", куди легендарний альпініст ступив 29 травня 1953 року разом з непальським провідником (шерпом) Тенцінг Норгеем, відправиться невелика експедиція з урною, яка містить частину праху Гілларі.

Після досягненні вершини - уже в рекордний 20-й раз - шерп Апа розвіє там прах. Крім того, як повідомив журналістам Апа, він понесе з собою на вершину Евересту статую Будди для молитви з приводу "упокоєння душі" Гілларі.

Нагадаємо, новозеландець Едмунд Гілларі помер у січні 2008 у віці 88 років. Тіло альпініста і мандрівника було кремовано по буддійському канону. За останнім бажанням Гілларі частину його праху розвіяли над Оклендською затокою Хауракі, а іншу частину відправили в Непал, де він зберігався два роки в одному з буддійських монастирів в окрузі Кхумбу.

В цьому окрузі легендарний альпініст на свої кошти побудував дороги, школи і навіть аеропорт. Для цього він створив у 1960 році "Гімалайський фонд". Сер Едмунд першим з іноземців став почесним громадянином Непалу.

Незважаючи на похилий вік, Хілларі навіть в останні роки життя проводив приблизно половину часу в роз"їздах, щоб особисто проконтролювати в різних країнах виконання задуманих ним проектів і поповнити "Гімалайський фонд".

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Над Еверестом розвіють прах його першого підкорювача». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути